Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Geboortebeperking

Muursteen_2013_07_27_0001


De Filipijnen hebben in 2013 een bevolking van meer dan 97 miljoen mensen en ze zijn daarmee het twaalfde land op de wereld. In werkelijkheid is het aantal inwoners waarschijnlijk veel hoger want onder armen van de samenleving, en dat is een heel groot deel, hebben de meesten geen geboortebewijs. En als je dat niet hebt dan besta je op de Filipijnen officieel niet, je hebt dan geen echt op scholing, medische zorg en enige andere hulp die verleend wordt door de overheid. Een van de grootste problemen die de groep van Riet dan ook heeft met het naar school krijgen van de kinderen op de Dumpsite is dat vrijwel geen enkel kind een geboortebewijs heeft. Daar wordt overigens door de Filipijnse initiatiefneemster van het project hard aan gewerkt maar het is erg moeilijk omdat ook hier de vaders na het ophijsen van hun broek meestal verdwijnen.

Op zich is dat een heel merkwaardige gang van zaken voor een land wat zo ontzettend Katholiek is. Veel van mijn Filipijnse vrienden vullen hun Facebook pagina's met eindeloze postings over hoe Jezus en Maria alle oplossingen geven in het leven en hier in onze wijk staan er amper huizen waar niet naast de voordeur of in de muur rond het huis een beeltenis van Jezus en Maria te vinden is. Je zou zeggen dat in een land waar de mensen zo vroom zijn het leven een stuk beter zou moeten zijn. Niets is helaas minder waar, de rijken houden zich alleen maar bezig met het vergroten van hun rijkdom en de armen blijven onverminderd arm en kansloos.

Het arme deel van de bevolking groeit ook nog steeds enorm omdat geboortebeperking hier totaal niet aan de orde is. De Paus kan in dat opzicht tevreden zijn, dat hebben ze hier prima voor elkaar. Meisjes van vijftien die van de tweede lopen zijn hier eerder normaal dan een uitzondering en er zijn zat vrouwen van drieëntwintig die al vijf, zes kinderen hebben.

Uiteraard zijn er hier ook mensen op hogere posten die ze wel allemaal op een rijtje hebben en serieuze pogingen doen hier iets aan te veranderen. Er zijn een jaar of wat geleden een aantal wetten ingediend die zaken als geboortebeperking en gezinsplanning bespreekbaar moeten maken en voorbehoedsmiddelen beschikbaar zouden moeten stellen aan met name het arme deel van de bevolking. De fondsen zouden beschikbaar gesteld moeten worden door de regering want de arme mensen hebben simpelweg geen geld voor de relatief dure voorbehoedsmiddelen, als ze ze al zouden willen gebruiken. Die wetten worden op dit moment bekeken door het Hooggerechtshof want er is enorm veel tegenstand tegen deze wetten. Sommigen zijn tegen het gebruik van belastinggeld voor deze goddeloze praktijken en anderen zijn simpelweg tegen alles wat met geboortebeperking te maken heeft. Je ziet in de straten heel veel grote auto's (dus van rijke Filipino's, die vreemd genoeg allemaal maar twee of drie kinderen hebben) rondrijden met achterop een sticker tegen deze wetten.

Het schijnt dat zeventig procent van de bevolking voor de wetten is al geeft het merendeel toe ze niet inhoudelijk te kennen. Maar met name vrouwen zouden het hier wel anders willen en dat is natuurlijk niet zo gek. De ALIG groep van Riet krijgt regelmatig verzoeken van vrouwen die vragen of er niet geregeld kan worden dat ze gesteriliseerd worden. Daar kunnen de ALIG vrouwen echter helemaal niks mee want als bekend zou worden dat ze zich met dat soort zaken inlaten dan is het met het vrijwilligerswerk meteen gedaan en er zou zelfs deportatie kunnen volgen. Hetzelfde zou gelden voor het uitdelen van de pil of condooms, dat kunnen ze simpelweg niet riskeren want het zou al hun goede werk teniet doen.

En dus groeit en groeit de bevolking van dit straatarme land, en hoofdzakelijk met mensen die geen geboortebewijs en dus geen enkel recht hebben…



Website van Willem en Riet