Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

National Heroes Day

national-heroes-day


Een onverwachte vrije dag vandaag, en ik moet toegeven dat ik even heb moeten opzoeken waar het eigenlijk voor was. Het bleek ″National Heroes Day″ te zijn, een dag die in verscheidene landen wordt gevierd om hun nationale helden te eren. De meeste van die landen zijn in Afrika, enkele in Zuid-Oost Azië, maar toch ook nog enkele in Europa waaronder Groot-Brittanië. Niet al die landen hebben dezelfde datum voor deze dag, en het blijkt dat ook niet altijd de aanleiding hetzelfde is.

Op de Filipijnen worden ook alle de helden van de natie uit de hele historie herdacht maar de datum is bepaald naar aanleiding van een bijzondere gebeurtenis. In 1896 kwam een genootschap wat streefde naar onafhankelijkheid van de Filipijnen van Spanje in opstand, onder leiding van de grootste held in de Filipijnse geschiedenis Bonifacio, een gebeurtenis die de Filipijnse Revolutie inluidde. De opstand begon volgens de legende met het in het openbaar verscheuren van belastingaanslagen. De juiste dag is niet helemaal bekend maar traditioneel wordt ″National Heroes Day″ gevierd op de vierde maandag in augustus.

Oorspronkelijk werd deze dag gevierd op 30 november, wat de geboortedag is van Bonifacio, maar later werd de datum verplaatst om ook alle andere helden te kunnen herdenken die gevallen zijn in naam van de Filipijnse vrijheidsstrijd. Bonifacio kreeg overigens zijn eigen herdenkingsdag op 30 november, die uiteraard ″
Bonifacio Day″ heet.

President Aquino legde vandaag een krans bij het monument voor de gevallenen in Fort Bonifacio.



Website van Willem en Riet