Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Dat was het dan...

Vier uur op vanochtend voor de wedstrijd van het Nederlands Elftal tegen Argentinië! Ik moest wel Riet nog even wakker maken toen ik beneden kwam want die lag op de bank te slapen maar toen kon het feest beginnen. Nou ja, feest, dat werd het niet bepaald. De wedstrijd zelf was behoorlijk teleurstellend omdat beide teams niet wilden verliezen en er aan het eind een bloedeloze nul-nul op het scorebord stond, maar het werd natuurlijk nog erger toen Nederland de penalty serie verloor.
 
En ja, ik ben teleurgesteld, dat kun je wel zeggen. Mijn verwachtingen waren voor het toernooi helemaal niet hoog gespannen wat denk ik niet zo gek is gezien de voorafgaande wedstrijden, maar Nederland toonde zich een ware cupfighter. Veel daarvan wordt op het conto van Louis van Gaal geschreven maar ik heb daar toch zo mijn twijfels over.
 
Voor alle duidelijkheid, ik ben geen grote fan van de heer Van Gaal, en ik ben ook van mening dat het met die zogenaamde genialiteit ook wel meevalt. Albert Einstein en Stephen Hawking zijn geniaal, iemand die een zeer gelukkige hand van wisselen heeft als voetbaltrainer is gewoon een bofkont en niet meer dan dat.
 

Om een voorbeeld te geven, het inbrengen van Tim Krul op het allerlaatste moment in de wedstrijd tegen Costa Rica, special voor de penalty serie, had ook heel anders uit kunnen vallen. Niemand had het na afloop meer over het inbrengen van Lens die totaal maar dan ook totaal niets bracht. En vanwege de gelukkige afloop viel ook niemand er over dat Nederland, met zin kapitale en gelouterde voorhoede, er niet in slaagde om tegen een voetbaldwerg als Costa Rica te scoren.
 
En tegen Argentinië vielen de mijns inziens verkeerde beslissingen van de heer Van Gaal helemaal op. Het geheime wapen Krul kon niet meer worden ingezet voor de penalty's, en dat had mijns inziens wel eens een groot verschil kunnen maken. Want zeg nou zelf, zouden de Argentijnen niet met heel wat minder zelfvertrouwen naar de penaltystip zijn gelopen als ze in het doel de penalty killer Krul hadden zien staan?
 
Maar dat ging niet meer omdat Van Gaal startte met een Van Persie die ziek was geweest en geen deuk in een pakje boter heeft geschopt sinds de poule wedstrijden, en een De Jong die nog half geblesseerd was. Logisch dat die geen wedstrijd plus een verlenging konden volmaken maar was dat niet vooraf al duidelijk? Waarom stond het gretige bijtertje Clasie niet gelijk aan de aftrap? En dan het inbrengen van Huntelaar, een spits die een bal in de voet of op het hoofd moet krijgen, en dat in een overvol strafschopgebied? Waar Nederland de hele wedstrijd geen fatsoenlijke pass in heeft weten te droppen? Waarom geen Depay die een dribbel kan maken en een goed schot heeft uit de tweede lijn?
 
Goed, van achteren kijk je een koe in zijn kont, maar ik vond het allemaal niet zo logisch, vandaar. En of mijn redenering steek houdt is ook niet belangrijk, want gebeurd is gebeurd en Nederland ligt eruit. het enige voordeel daarvan is dat ik in ieder geval niet meer midden in de nacht mijn bed uit hoef.

Of zou ik zaterdagnacht toch nog maar even gaan kijken?


Website van Willem en Riet