Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Internet

Een van de zegeningen van het wonen in Nederland is toch wel de beschikbaarheid van het Internet. De meeste providers zijn redelijk betrouwbaar in hun service en de snelheid is dankzij het veelal aanwezige glasvezel netwerk uitstekend. Dat maakt Nederland het op één na beste land voor wat betreft Internet, alleen Singapore scoort nog hoger.

Dat alles mis je dus hier, want hoewel Internet ook hier overal beschikbaar zou moeten zijn is dat dus vaak niet zo. Thuis hebben we bijvoorbeeld een breedband aansluiting van 6 Mb, en je zou zeggen dat dat redelijk snel zou moeten zijn. In de praktijk is het veel langzamer dan een vergelijkbare verbinding in Nederland, simpelweg omdat die 6Mb een maximum snelheid aangeeft en niet het gemiddelde. De gemiddelde snelheid ligt volgens mij veel lager.

Ook hebben we geen glasvezelnetwerk hier, Internet komt gewoon nog via de coax kabel van de tv binnen. Nou moet ik zeggen dat we wat betrouwbaarheid tot nu toe niet te klagen hebben gehad maar de laatste dagen is het hopeloos. Om de haverklap vliegt de verbinding eruit en de snelheid fluctueert van nog net acceptabel tot zo vlug als dikke stront in een gieter bij tien graden vorst tegen een berg op.

Riet is daar allerminst over te spreken en heeft het al een tijdje over het verhogen van de snelheid van onze verbinding van 6 naar 12 Mb. Dat betekent een fors bedrag meer per maand en ik heb mijn twijfels of het veel sneller zal gaan. Collega’s die het al hebben gedaan zeggen dat je het vrijwel niet merkt omdat ook die 12 Mb de maximum snelheid aangeeft en niet de gemiddelde snelheid. En als die 12 Mb over hetzelfde coax lijntje gaat als de 6 Mb verwacht ik er eerlijk gezegd niet teveel van.

Desondanks gaan we toch maar eens wat opties bekijken want echt tevreden zijn we niet. En zeker Riet niet want die is net terug uit Nederland en dus nog gewend aan het supersnelle Internet wat we daar hebben...



Website van Willem en Riet