Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Kille cijfers

Kinderen_Southville_School

Er stonden vandaag, een dikke maand nadat de supertyfoon "Yolanda" huishield hier op de Filippijnen, cijfers bekend gemaakt over het aantal slachtoffers. Daarover deden de laatste weken allerlei verhalen de ronde; de ene bron zei dat het gelukkig meeviel omdat de mensen vooraf waren gewaarschuwd, andere bronnen meldden vele vermisten waarvan werd aangenomen dat ze waren omgekomen. Onzekerheid over de vermisten en de grote problemen met het opruimen van de puinhopen waaronder mogelijke slachtoffers zouden kunnen liggen waren de grootste oorzaken van de soms verwarrende cijfers die werden doorgegeven.

Vandaag is door de overheid het officiële aantal slachtoffers tot op heden bekend gemaakt en dat ligt vele malen hoger dan de eerste schattingen, namelijk op meer dan zesduizend. Daarnaast zijn er nog steeds ruim achttienhonderd mensen vermist, waaronder ook een aantal Nederlanders die hier wonen maar waar nog geen teken van leven is vernomen na de ramp. De Nederlandse ambassade heeft geprobeerd alle Nederlanders waarvan familieleden geen nieuws hadden vernomen op te sporen en dat is in de meeste gevallen wel gelukt, maar desondanks zijn er nog steeds meer dan tien Nederlandse vermisten.

Naast het aantal slachtoffers is ook bekend gemaakt dat de huizen van zestien miljoen mensen zijn verwoest of beschadigd en dat het herbouwen minstens drie jaar gaat duren. Denk je eens in, dat aantal getroffen mensen is dus gelijk aan de totale bevolking van Nederland! Harde cijfers, die hoewel niet onverwacht toch aangeven hoe groot het menselijk leed is in de getroffen gebieden.

Zoals verwacht zijn is de provincie Leyte het hardst getroffen, daar zijn meer dan vijfduizend slachtoffers gevallen. Een aantal van alle slachtoffers is overigens nog steeds niet geïdentificeerd en een aantal daarvan zijn begraven in massagraven op publieke begraafplaatsen.

Gelukkig was er ook nog wat positiefs te melden vandaag want Riet kreeg wat foto's doorgemaild van het Kerstfeest wat vorige week is gevierd op de Southville School, onderdeel van een van de ALIG projecten. Riet was daar uiteraard ook geweest maar had zelf geen foto's gemaakt.

Een van de ontvangen foto's was gewoon te leuk om niet te plaatsen...


Website van Willem en Riet