Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Vier jaar...

Boracay_2012_12_19_153

Hoe vaak verzuchten we niet dat de tijd vliegt, en de laatste tijd doen Riet en ik dat heel vaak want vandaag zijn we precies vier jaar weg uit Nederland. En ja, we hebben inderdaad het gevoel dat die vier jaar zijn omgevlogen, zeker als je je realiseert wat er in die vier jaar allemaal is gebeurd.

 
Zo was er al vrij snel de aankondiging voor onverwachte verhuizing naar de Filipijnen, vandaag precies drie jaar geleden. Toen we op 1 oktober 2010 naar Kuala Lumpur vertrokken waren we in de veronderstelling dat we daar de volgende vier jaar zouden blijven, maar dat veranderde door niet voorziene ontwikkelingen in het project waarvoor ik ging werken en daarom bleef ons verblijf in Maleisië beperkt tot maar een jaar.
 
Omdat we het in Kuala Lumpur eigenlijk heel erg naar ons zin hadden en we geconfronteerd werden met een tweede internationale verhuizing in een jaar tijd zagen we eerlijk gezegd nogal op tegen onze min of meer gedwongen verkassing naar de Filipijnen. Het viel uiteindelijk allemaal na een wat moeilijke beginperiode, zeker voor Riet die in het begin moeilijk haar draai kon vinden, ontzettend mee.
 
Voor mij was de werkomgeving in Manila al vertrouwd aangezien ik er al verscheidene keren was geweest, en toen Riet eenmaal aansluiting had gevonden bij verenigingen en vrijwilligerswerk werd ons verblijf in de rustige buitenwijk Ayala Alabang Village in Muntinlupa City meer dan aangenaam. We hebben een geweldig mooi en vooral comfortabel huis met een zwembad in de tuin, wat wil je nog meer?
 
Nou zijn de Filipijnen wel een maf land om in te wonen. De meeste mensen zijn ontzettend vriendelijk en open, en ze spreken vrijwel allemaal Engels, wat alles een stuk makkelijker maakt. Maar daar staat tegenover dat het een chaotisch land is, slecht georganiseerd en overlopend van corruptie, om nog maar te zwijgen van de natuurrampen die met grote regelmaat het land treffen.
 
Wij zijn er inmiddels aan gewend en kijken vrijwel nergens meer van op. Af en toe willen we wel eens wild gillend wegrennen (figuurlijk gesproken natuurlijk), maar we lossen dat simpelweg op door er even tussenuit te gaan. En niet alleen naar Nederland waar we weer even beschaving kunnen bijtanken (alhoewel...) maar ook af en toe lekker naar een Filipijns tropisch eiland met prachtige zandstranden, een kristalheldere zee en comfortabele resorts.
 
Ik heb net gehoord dat ons verblijf hier hoogstwaarschijnlijk nog wel tot september 2015 gaat duren en daar hebben we allebei niet echt een probleem mee.

En het wordt ook hoog tijd om weer eens een lang weekend naar Boracay te boeken...


Website van Willem en Riet