Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Weer aan het werk

De eerste werkdag van het jaar is er altijd een van handen schudden en nieuwjaarswensen, dat is hier niet anders dan in Nederland. Alleen volgt hier op de nieuwjaarswensen altijd meteen de vraag waar of je geweest bent met de feestdagen want veel expat collega's zijn net als wij naar huis geweest. De daarop volgende vraag was dit jaar hoe het weer was geweest, want zeker degenen die naar Europa zijn geweest hadden daarmee geen echt plezierige ervaringen.

En er was aan het begin van dit nieuwe jaar een email van onze Project Manager met een uitgebreide terugblik op het afgelopen jaar. Er was heel wat te melden want wat het werk betreft is het een druk en veelbewogen jaar geweest.

Het deel van het project wat twee nieuwe putten moest boren in het gasveld is zo goed als klaar. Een boorschip is drie maanden bezig geweest om de putten te boren, waarna de installatie op beide nieuwe putten is geïnstalleerd en beide zijn gekoppeld aan de bestaande installatie. Dat is allemaal onder water gebeurd op een diepte van achthonderdvijftig meter. De eerste put is al operationeel, het eerste gas stroomde op 20 december, de tweede put wordt nog getest maar staat ook op het punt om operationeel te worden.

Voor mij betekent dat dat ik de komende tijd druk zal zijn met het op orde krijgen van alle documentatie van dit deel van het project en zorgen dat alle informatie in de juiste systemen wordt geladen.

Het andere deel van het project, het bouwen van het nieuwe platform, vordert gestaag. Dat platform moet in het derde kwartaal van 2014 klaar zijn en dan wordt het versleept naar de plaats waar het zal worden geïnstalleerd, naast het bestaande platform in de Zuid-Chinese Zee. Aan het eind van het jaar moeten dan de werkzaamheden beginnen om het nieuwe platform te koppelen aan het bestaande.

Genoeg te doen dus in het jaar dat wat werk betreft voor de meesten van ons vandaag pas is begonnen...


Website van Willem en Riet