Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

"Incidentje"...

Wat me nou vandaag gebeurd! Mijn naam was bijna op de bureau’s van het complete Shell management in Den Haag terecht gekomen. En dat allemaal dankzij een van de leden in mijn team die een nogal stomme fout heeft uitgehaald.
 
Het zit zo, Shell heeft een heel streng beleid ten aanzien van veiligheid voor zowel personeel als installaties. Alle incidenten die op het werk waar dan ook ter wereld gebeuren moeten worden vastgelegd in een database en aan de hand van die rapportages wordt dan onderzocht wat er precies is gebeurd, wat de gevolgen zijn en misschien wel het belangrijkste van alles, hoe het voorkomen had kunnen worden.
 
Niet alle incidenten zijn even ernstig natuurlijk maar niets wordt zomaar afgedaan als onbelangrijk. Het ergste wat kan gebeuren is een incident waarbij slachtoffers vallen en dat heeft grote gevolgen. Er wordt dan een diepgaand onderzoek ingesteld en over de hele wereld komt er in alle Shell vestigingen een “stand down”, al het werk wordt stilgelegd en het incident wordt dan overal besproken.
 
Vanmorgen kwam onze Project Manager naar mij toe om te vragen of ik een incident had gerapporteerd waarin melding werd gemaakt van een verkeersongeluk waarbij twee dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Ik wist van niks maar ik zag inderdaad dat ik een mailtje had gekregen en inderdaad, er stond in dat zo’n melding was gedaan en ik was de “verantwoordelijke supervisor”.
 
Het feit dat er dodelijke slachtoffers zijn gevallen bij een gemeld incident doet meteen alle alarmbellen afgaan binnen Shell en zo’n bericht gaat meteen door naar de top. Ik wist dan ook niet hoe gauw ik moest uitzoeken waar dit bericht vandaan kwam en jawel hoor, een van mijn medewerkers op de Scheepswerf had het gerapporteerd, en omdat ik zijn baas ben werd ik meteen verantwoordelijk gemaakt.
 
Wat bleek, twee weken geleden heeft iedereen een korte training gevolgd in het rapporteren van incidenten en daarbij de mogelijkheid gekregen om een nep incident te melden. En wat had die eikel nou gedaan, die had die nep melding geregistreerd in het echte systeem en in plaats van in het trainingssysteem!
 
Een storm in een glas water dus maar het was wel zaak om dit zo snel mogelijk te rectificeren. En dat moest snel ook want terwijl ik daarmee bezig was kreeg ik al vier mensen aan mijn bureau om te vragen naar het incident.
 
Met hulp van een van mijn collega’s die de hier beheerder is van het meldingssysteem is het incident ongeldig verklaard en zijn er emails uitgestuurd naar (jawel) onder andere een paar leden van het Shell management dat het allemaal een misverstand was...


Website van Willem en Riet