Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Vrijdagavondspits

Commerce_Avenue_002a


De eerste werkweek na de vakantie zit er al weer op vandaag, zij het dat het een korte was omdat maandag een vrije dag was en ik dus maar vier dagen heb gewerkt. Het was druk want er zijn nog steeds veel mensen op vakantie waaronder twee in mijn team dus het was aanpoten.

Toen ik vanmiddag voor de deur van het gebouw stond te wachten op Lito zag ik rechts van me dat Commerce Avenue, de weg naar Ayala Alabang Village, al weer helemaal vast stond. Het kruispunt waar we moesten invoegen op honderd meter van het kantoor was een flinke chaos want het verkeer dat in moet voegen op Commerce Avenue kan zowel naar links en naar rechts. Er stond weliswaar een verkeersregelaar op het kruispunt om alles in goede banen te leiden maar de bovenstaande foto laat duidelijk zien dat het nut van die lui soms uiterst twijfelachtig is.

Bij extreme drukte zijn langs Commerce Avenue veel stoplichten uitgeschakeld en wordt het verkeer geregeld door dergelijke verkeersregelaars. Het is me absoluut een raadsel waarom, want door de stoplichten duurt het dan wel erg lang voordat je door kunt rijden maar de kruispunten blijven tenminste vrij. Met die verkeersregelaars gebeurt het niet zelden dat een kruispunt helemaal vol komt te staan en er ontstaat dan een soort "deadlock" situatie waarbij er niemand meer voor- of achteruit kan. Wat zo'n verkeersregelaar dan overigens doet is op zijn brommertje stappen en wegrijden, dat is hier niet anders dan in Kuala Lumpur.

Vanmiddag leek het dus ook even dat we zo'n "dreadlock" hadden maar het viel gelukkig mee. Lito weet er overigens wel raad mee, want die wurmt zich overal doorheen en zorgt er steevast voor dat ik minstens een kwartier eerder thuis ben dan wanneer ik zelf achter het stuur had gezeten. In dat opzicht ben ik nog steeds niet Filipino genoeg…



Website van Willem en Riet