Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

"Glenda" komt eraan

Typhoon_Glenda

Ondanks dat het vannacht toch flink had geregend zag het er vanmorgen helemaal niet slecht uit. Hier en daar was wel wat sluierbewolking te zien maar over het algemeen was de lucht aardig blauw en de zon scheen. Kortom, het was moeilijk te geloven wat de weerberichten ons allemaal vertelden want dat was een heel ander verhaal.

De tropische depressie "Glenda" is nog steeds onderweg naar Luzon en wint zodanig aan kracht dat uit voorzorg vandaag al zestigduizend mensen aan de oostkust zijn geëvacueerd. En dat is nog niet alles, de storm komt vrijwel recht over Manila en de komende dagen wordt er dus heel veel regen en mogelijk ook wind verwacht. En dat zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor mijn vertrek naar Nederland, al is het op dit moment nog te vroeg om er iets zinnigs over te zeggen.

Feit is dat tegen de middag de buien begonnen en het werd zelfs zo slecht dat iedereen tegen drieën aangeraden werd om als dat nodig mocht zijn zo snel mogelijk naar huis te gaan. Die voorzorgsmaatregel is nodig omdat het noodweer de wegen snel onder water zet en het verkeer volkomen lam legt, en veel mensen zouden dan niet meer naar huis kunnen. En het werd zelfs nog mooier want even later kregen we allemaal bericht dat we uiterlijk drie uur het kantoor moesten verlaten om zo snel mogelijk naar huis te gaan.

Hetzelfde bericht waarschuwde ons om morgen niet naar kantoor te komen maar in plaats daarvan en als dat mogelijk is van huis uit te werken. In de loop van morgen wordt dan bekeken wanneer het weer veilig is voor iedereen om naar kantoor te komen, en iedereen wordt via email en tekst berichten op de hoogte gehouden. De verwachting op dit moment is dat de storm vannacht Luzon zal bereiken en morgen rond het middaguur Manila zal passeren.

Heel egoïstisch gedacht zou dat voor mij heel goed uit komen want ik vertrek morgenavond pas heel laat en met een beetje mazzel is de storm dan dus al ruim voorbij. Dit gezegd hebbende, het wordt dus afwachten wat het gaat worden. Wat de situatie op dit moment betreft, voorlopig hebben we alleen nog te maken met fikse buien maar vooralsnog valt het hier in de Village mee. Maar als we de berichten moeten geloven dan moet het ergste nog komen, met name morgenochtend als de storm hier passeert.

Tot nu toe mogen we dus niet mopperen. Het moet nog heel wat erger worden voordat we hier in de Village last krijgen van het water, we hebben nog steeds Internet en de stroom is nog niet uitgevallen. Oh, wacht, dat laatste is niet helemaal waar want vanochtend deed de elektriciteit in de keuken het niet omdat de stoppen waren doorgeslagen. Maar dat is door de technische dienst alweer gefikst dus dat telt niet.

Ik weet nu al dat mijn bericht van morgen hoogstwaarschijnlijk weer over het weer zal gaan maar ik hoop wel dat het goed nieuws wordt...


Website van Willem en Riet