Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Geen warm water

Hoewel het vandaag nog steeds bewolkt was met af en toe een spatje regen was het toch een heel stuk beter dan de afgelopen dagen. Na drie dagen constant regen, variërend van gestaag tot stortbuien, waren we het eigenlijk wel aardig zat. Tenslotte had ik als ik dol op regen was geweest wel in Nederland kunnen blijven, nietwaar.

We hadden sinds zondag nog een technisch probleem ook want we hadden geen warm water meer. Achter de bijkeuken staat buiten een grote boiler die ons van warm water zou moeten voorzien maar die had blijkbaar besloten er de brui aan te geven. Dat was overigens nergens aan te constateren want het ding heeft helemaal geen uitwendige bediening met lichtjes of zo waaraan je zou kunnen zien of er nog leven in zit. Het enige is een aan- en uitschakelaar en die stond aan, maar aangezien er zelfs na tien minuten alleen nog maar koud water uit de kraan kwam konden we alleen maar concluderen dat het apparaat niet meer naar behoren functioneerde.

Gisteren heeft Riet een telefoontje gepleegd naar Meneer Santiago, onze huisbaas, en die kwam gistermiddag langs om te kijken. Hij kon er zelf ook weinig aan zien en zou vandaag terugkomen met een monteur. Dat heeft hij inderdaad gedaan en het probleem is inmiddels gelukkig weer opgelost. En dat is maar goed ook want zelfs in deze streken wordt warm water toch wel op prijs gesteld, scheren en douchen met koud water is zelfs hier niet aangenaam.

Nou is het water uit de kraan eigenlijk nooit koud, totaal niet te vergelijken met wat in Nederland normaal gesproken uit de kouwe kraan komt (en wat ik om te drinken best wel mis hier). De temperatuur van het water wat hier uit de kouwe kraan komt is meestal lauw en voor ons, inmiddels aangepast aan dit klimaat, is dat hooguit fris.

En aangepast zijn we zeker, want we vonden het de afgelopen dagen door al die regen behoorlijk koud. Riet vond het zelfs zo erg dat ze zei dat als we verwarming hadden gehad ze die had aangezet. Het was dan ook maar vijfentwintig graden…



Website van Willem en Riet