Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Holy Week

HolyWeekTreasureMap-HQ

Het was voor mij vandaag de laatste werkdag van de week en de eerstvolgende werkdag is pas volgende week dinsdag. Het is namelijk deze week “Holy Week”, oftewel Heilige Week.

De Filippijnen zijn een zwaar Katholiek bolwerk en deze week is dan ook een van de grootste religieuze feesten van het jaar. Het openbare leven komt de komende dagen vrijwel tot stilstand. De winkels zijn gesloten, zelfs de grote Malls, en de Filippino’s trekken massaal de provincie in voor familiebezoek en veelvuldig kerkbezoek. En het lijden van Christus wordt met name in de provincie uitgebreid herdacht en zelfs nagespeeld. Er gaan zich weer heel wat mannen letterlijk aan een kruis laten nagelen, zich laten geselen, of met een doornenkroon op hun hoofd rondlopen, de meest ultieme vorm van boetedoening voor hun zonden.

De meest gestelde vraag de afgelopen week was overigens “Wat ga jij doen met Holy Week?”, want er is uiteraard ook een heel groot aantal mensen wat de vrije dagen gebruikt om er een paar dagen tussenuit te gaan. Het zal dan ook overvol zijn op alle wegen en er is vrijwel geen hotelbed meer te krijgen. Mijn collega Martyn vertelde vanmorgen dat hij al zo’n beetje de hele week op zoek is naar een hotel, waar dan ook, maar zonder succes want alles zit helemaal vol.

Behalve dan in Manila, want mijn Filippijnse collega’s vertelden me dat de stad vrijwel uitgestorven zal zijn. Misschien een mooie gelegenheid om eens naar het oude centrum te gaan of het Rizal park. Het schijnt zelfs dat je foto’s kunt maken van de belangrijke verkeersader EDSA met nauwelijks verkeer, maar daar geloof ik niks van. Je kunt ook overdrijven, hoor...



Website van Willem en Riet