Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Processie

Processie_Zwarte_Nazarener

De jaarlijkse processie van het beeld van de Zwarte Nazarener, een van ’s werelds grootste, trok vandaag een geschat aantal van drie miljoen merendeels blootsvoets meelopende Katholieken. Ze trotseerden allemaal de immense drukte in de stad, de hitte en het risico platgedrukt te worden in de hoop een glimp op te vangen van het bijzondere beeld van Jezus Christus en om het als het maar enigszins mogelijk is aan te raken.

 
De beveiliging van de stad is uiteraard met zoveel mensen op de been een logistieke nachtmerrie. De politie had niet minder dan zesduizend manschappen ingezet om de zes en een halve kilometer lange route van de processie te bewaken. Er waren sluipschutters op de daken langs de route geposteerd uit voorzorg tegen eventuele acties of aanslagen van moslim extremisten.
 
De route van de processie, die loopt van het Luneta Park naar de standplaats van het beeld in de Quiapo Kerk in het centrum, was dit jaar iets gewijzigd en daardoor wat langer dan normaal. De McArthur Brug waarover de route in voorgaande jaren liep werd niet veilig genoeg meer geacht om de mensenmassa te kunnen dragen en daardoor ging de route deze keer over de Jones Brug.
 
Hoe die brug er vanmiddag tijdens de processie uitzag zie je op de foto, met het beeld van de Zwarte Nazarener in de cirkel.


Website van Willem en Riet