Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Trick or Treat

Schermafbeelding 2012-10-31 om 08.12.43


We kregen vandaag allemaal de bovenstaande boodschap van onze baas Antoine omdat we een mijlpaal in het project hebben bereikt. Na alle voorbereidingen van de afgelopen twee jaar gaat het nu eindelijk gebeuren dat er daadwerkelijk gebouwd gaat worden. De eerste mijlpaal daarvoor was afgelopen maandag op de Keppel Scheepswerf in Subic waar het eerste staal werd gelost van de vracht van 3300 ton die per schip waren aangevoerd.

Het lossen van het staal wordt begin december gevolgd door de volgende mijlpaal ″Cutting of first steel″, vergelijkbaar met wat ze in de bouw het slaan van de eerste paal noemen. Dat is een ceremoniële gebeurtenis die aangeeft dat het echte werk nu pas goed gaat beginnen. Voor ons project is daarvoor de President van de Filipijnen uitgenodigd maar of die ook echt komt weten we nog niet. Het wordt in ieder geval wel een evenement waar de pers ruim bij betrokken gaat worden want positieve publiciteit is tenslotte nooit weg.

Ik kwam vandaag terug uit Subic en kwam in de Village in een complete chaos terecht. Het was vandaag ″Trick or Treat″ en dat is een gelegenheid waarvoor ook mensen (eigenlijk kinderen maar de groten komen ook mee) van buiten de Village naar binnen mogen. En ze waren gekomen ook, met heel veel auto’s en Jeepney’s vol. De straten waren dus stampvol verkeer, kruispunten stonden hopeloos vast en door alles heen liepen hele hordes mensen de huizen af voor de traktaties.

Omdat ik naar de fitness wilde moest ik me er nog meerdere keren doorheen wurmen ook. Dat lukte redelijk omdat we nou eenmaal niet te ver van de ingang af wonen, maar terug van de fitness duurde het even voordat ik de Village weer binnen kon. De ″Trick or Treat″ liep toen op zijn eind en dat betekende dat er een enorme hoeveelheid verkeer de Village uit wilde, iets waar de ingangen niet echt op berekend zijn, en voor alle ingangen stonden dus de kruispunten af en toe muurvast. Het is me uiteindelijk gelukt om weer thuis te komen, maar vraag niet hoe...



Website van Willem en Riet