Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Foto's van Boracay

Boracay_0244a

Het eerste kwartaal van het jaar 2012 zit er al weer op. Het zijn bewogen drie maanden geweest en de tijd is werkelijk omgevlogen. toen we terugkeerden uit Nederland begin januari keken we al uit naar het bezoek van Robin en Chantal, en nu zit dat er dus al weer op. We zitten nu ook al weer een half jaar op de Filippijnen terwijl het eigenlijk nog voelt of we er net zijn.

We beginnen in ieder geval een beetje ingeburgerd te raken en dat houdt niet alleen in dat we onszelf aanpassen maar dat we ook leren omgaan met een heleboel eigenaardige trekjes van de Filippijnse samenleving. En een van die merkwaardige trekjes betreft foto’s.

Ik heb inmiddels veel Filippino vrienden op Facebook en die plaatsen heel veel foto’s. Op zich leuk maar het valt wel op dat Filippino’s niet in staat schijnen te zijn om foto’s te maken zonder dat ze er zelf op staan of in ieder geval een deel van het aanwezige gezelschap. Tijdens de trip naar Mount Pinatubo viel me al op dat wij westerlingen ons best deden om het imposante landschap op de foto te krijgen terwijl de Filippino’s, of eigen moet ik zeggen hoofdzakelijk de Filippina’s, alleen maar foto’s maken met mensen er op. Bekken trekkend, idioot in de lucht springend en vooral heel, heel, heel veel poserend terwijl ze het v-teken maken. Het nut van dat laatste ontgaat me volkomen.

Ook op Boracay zagen we groepjes meisjes die de hele dag over het strand liepen, met elk een fototoestel of anders gebruik makend van de camera in hun mobiele telefoon, en ze maakten uitsluitend foto’s van zichzelf. Het was af en toe gewoon lachwekkend, en het is niet alleen tienergedrag want een van mijn gewaardeerde Filippina collega’s die met vrienden naar Zuid Afrika is geweest deed precies hetzelfde. Elke foto op Facebook laat een prachtig stukje van dat land zien, ware het niet dat er op iedere foto minstens twee grijnzende smoelen het grootste deel van het beeld in beslag nemen...


Maar goed, iedere gek zijn gebrek, en welk gebrek ik heb op het gebied van fotograferen moeten jullie zelf maar bekijken want ik heb de foto’s van Boracay op mijn website geplaatst, je kunt ze vinden via deze link.



Website van Willem en Riet