Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Filippijnse afvaardiging

Sochi_2014_Filippijnen


In de Filippijnse kranten heb ik er geen woord over kunnen vinden maar er is wel degelijk een afvaardiging van de Filippijnen aanwezig op de Olympische Winterspelen in Sochi. Terwijl wij Nederlanders vol trots naar onze schaatsers kijken en alle kranten al ver voor de spelen bol stonden van de voorbeschouwingen is het hier stil rond de eenzame Filippijnse deelnemer.
Die deelnemer is de 17-jarige kunstschaatser Michael Christian Martinez, en hij is de eerste Filippijn die deelneemt aan de Winterspelen in tweeëntwintig jaar. Hij is ook de eerste Zuid-Oost Aziatische kunstschaatser die ooit is afgevaardigd.

Dat er hier in Manila weinig geschaatst wordt zal duidelijk zijn. De uit het stadsdeel Parañaque afkomstige Michael zag op 8-jarige leeftijd voor het eerst schaatsers op de kunstijsbaan in een winkelcentrum en hij was meteen verkocht. De meeste sporten waren voor hem door zijn astma niet geschikt maar het kunstschaatsen bleek voor hem ideaal.

Getraind in zowel Manila als in de Verenigde Staten maakte hij zijn officiële debuut in 2010 en hij werd vijfde op de Wereldkampioenschappen voor Junioren in 2013. Hij is dus redelijk succesvol maar in eigen land is er nauwelijks erkenning voor zijn sportieve prestaties.

De Filippijnse regering is over het algemeen best gul als het gaat om het sponsoren van Filippijnse sporters op internationale toernooien maar niet in het geval van Michael. Die moet het hebben van een enkele privé sponsor, de SM Mall winkelketen die ook de eigenaar is van de enige twee kunstijsbanen op de Filippijnen, en van een kleine bijdrage van de Filippijnse Schaatsbond (ja, ik was ook verbaasd dat die bestaat). De moeder van Michael vertelde aan een Katholieke nieuwsdienst zelfs dat ze een hypotheek op hun huis hebben moeten nemen om de deelname van Michael aan de Winterspelen in Sochi te kunnen bekostigen.

Aanstaande donderdag komt Michael voor het eerst in actie. Het lijkt me niet waarschijnlijk dat hij hoge ogen gaat gooien maar ik vind wel dat hij in het Heineken Huis moet worden uitgenodigd...



Website van Willem en Riet