Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Rijbewijs

Met onze terugkeer op de Filippijnen zijn we, het uitstapje naar Nederland even niet meegerekend, al weer meer dan drie maanden hier. En dat betekent dat we een potentieel probleem hebben, al schijnt niemand dat zeker te weten. Het gaat hierbij om de rijbevoegdheid.

Officieel mag je als je de Filippijnen binnenkomt drie maanden rijden met een rijbewijs uit een ander land, op voorwaarde dat je ook een internationaal rijbewijs hebt. Blijf je langer dan drie maanden in het land dan moet je een Filippijns rijbewijs regelen. Die drie maanden zijn nu dus om, en ik heb nog geen Filippijns rijbewijs. Maar ben ik nu in overtreding of niet, want de vraag is of er nu weer een nieuwe periode van drie maanden is ingegaan bij onze terugkeer afgelopen vrijdag. Het merkwaardige is dat niemand dat zeker schijnt te weten.

Natuurlijk heb ik dit niet zomaar laten versloffen. Het aanvragen van een Filippijns rijbewijs is zoals alles hier een enorme rompslomp. Allereerst is er maar één plaats waar je dat kunt regelen en dat is aan de andere kant van de stad. Omdat het natuurlijk hartstikke druk is ben je er een dag mee kwijt, en je moet er allerlei documenten voor regelen, een drugstest doen en een medisch onderzoek ondergaan. En omdat het zo’n toestand is en er vele mensen bij ons bedrijf werken die zo’n rijbewijs moeten hebben had Shell besloten er wat aan te gaan doen en ons allemaal verzocht tot zolang zelf geen actie te ondernemen.

Het schijnt nu dat er eindelijk wat is geregeld. Er is een bedrijf in de arm genomen wat het proces voor ons gaat begeleiden en hopelijk hebben we dus gauw een geldig rijbewijs. Is het dan geen probleem om zonder een Filippijns rijbewijs rond te rijden zul je vragen. Nou, allereerst is er dus het dilemma van de periode van drie maanden, en daarnaast heb ik ook een Filippijns gezegde geleerd: “Rijden zonder rijbewijs is geen probleem. Rijden zonder geld is een doodzonde”...



Website van Willem en Riet