Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Filippijns nieuws

We volgen via het Internet het nieuws uit Nederland maar we volgen uiteraard ook het Filippijnse nieuws. Voor mij is dat makkelijk want er hangen altijd kranten op kantoor voor iedereen ter inzage en mijn naaste collega brengt altijd ’s morgens een krant mee. Het wordt ons buitenlanders bovendien ook nog eens makkelijk gemaakt want de meeste kranten zijn in het Engels.

Vandaag werd het nieuws beheerst door de terugkeer van 39 Filipino’s die betrokken waren geweest bij het gijzelingsdrama in Algerije. Er werken heel veel Filipino’s in het buitenland en zeker ook in de olie en gas industrie dus het was al gauw na het bekend worden van de gijzeling niet de vraag of maar hoeveel Filipino’s erbij betrokken waren. Dat waren er in totaal 52 en een groot deel daarvan is dus vandaag in Manila aangekomen. Alle Filipijnse gegijzelden zijn overigens ongedeerd gebleven.

Een ander nieuwtje was dat er eindelijk een verbinding gaat komen die de zuidelijke snelweg met die in het noorden moet gaan verbinden. Nu moet je om van de een bij de ander te komen nog dwars door de stad en dat veroorzaakt iedere dag weer een verkeerschaos. Wij hebben daar bijvoorbeeld last van als we van hier naar de scheepswerf in Subic moeten. Er komt dus nu een oplossing voor het probleem al betwijfel ik of wij er van kunnen gaan profiteren want de weg zal in 2016 pas klaar zijn en aangezien dit de Filipijnen zijn is dat ongetwijfeld een zeer optimistisch jaartal.

Een laatste berichtje was nogal komisch, er wordt tenminste heel wat over afgegniffeld in de media. Een Amerikaans oorlogsschip wat op een van de scheepswerven van Subic was geweest voor onderhoud is op de terugweg aan de grond gelopen bij het in het zuid-westen gelegen eiland Palawan. De oorzaak: een verkeerde kaart! Misschien is een Tom-Tom een ideetje voor de Amerikaanse Marine?



Website van Willem en Riet