Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Waterproblemen

Waterkoeler

Al sinds een week of drie vertoont onze waterkoeler kuren en dat is gezien het feit dat het kraanwater beter niet als drinkwater gebruikt kan worden een tamelijk onmisbaar apparaat. Het apparaat levert normaal gesproken behalve gekoeld water ook heet water maar die functie heeft het weken geleden al begeven. Nu hebben we ook een waterkoker dus zo erg was dat niet, maar nu weigert dus ook de tap voor het gekoelde water regelmatig dienst, want soms komt er niks meer uit en na enige tijd doet het kreng het opeens weer.

Riet besloot van de week om toch maar tot de aanschaf van een nieuw apparaat over te gaan, maar dat viel zoals met alles wat je hier wilt kopen weer niet mee. Toen ze er een had uitgezocht bij het lokale equivalent van Peursum kreeg ze te horen dat het apparaat uit het magazijn gehaald moest worden en of ze maar even anderhalf uur wilde wachten. Nee, ze kon niet nu betalen en later ophalen. En nee, ook de chauffeur kon het ding niet later ophalen. En nee, het apparaat werd niet alvast uit het magazijn gehaald zodat het klaar stond ze als ze later terugkwam. Ook goed, dacht Riet, dan ga ik ergens anders kijken.

De volgende winkel, onze lokale variant van de Gamma, had er een staan maar dat was de enige want er was geen andere meer op voorraad. Riet vroeg of ze dan dit showroom model kon krijgen en na enige aarzeling kon dat. Onze kapotte waterkoeler thuis had een mini-koelkastje onderin, en aangezien deze nieuwe ook zo'n extra opbergruimte had vroeg Riet of dit ook een koelvak was. "Yes, Ma'am" was het antwoord, maar bij thuiskomst bleek dat uiteraard volkomen gelogen. Nou ja, Riet is niet bij die lezing over culturele verschillen geweest zullen maar denken.

Maar goed, we hebben weer een functionerende waterkoeler met gekoeld en heet water, maar we waren er nog niet. In een van de badkamers bleek een kraan zodanig lek dat we hem hebben moeten afsluiten en onze airco in de huiskamer leek vandaag na zijn onderhoudsbeurt van een paar dagen geleden ook wel een lekkende kraan, zoveel water stroomde er vanmiddag uit. Tijd dus voor een telefoontje naar onze huisbaas.

En dat allemaal nadat we deze maand eindelijk voor het eerst sinds drie maanden weer eens een normale waterrekening kregen...


Website van Willem en Riet