Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Wegennet

Skyway_2013-09-28_001a


Vandaag een interessant bericht in de Filipijnse kranten, de regering gaat een fors bedrag investeren in nieuwe snelwegen die de infrastructuur hier op Luzon moeten gaan verbeteren. In hoeverre de gewone mensen daarvan gaat profiteren is nog maar de vraag want het gaat om drie nieuwe tolwegen, maar er vanuit gaande dat de economie erdoor gestimuleerd gaat worden zou het voordelig moeten zijn voor de hele bevolking.

Het is hoognodig dat er eens wat aan de infrastructuur wordt gedaan want alle vervoer over land gaat over de weg. De Filipijnen hebben namelijk op een paar stukken rails hier op Luzon na, en in tegenstelling tot alle andere landen in Zuid-Oost Azië, geen spoorwegnet. Verder zijn op een paar redelijke snelwegen, de Expressways, na de wegen over het algemeen slecht onderhouden. In Manila zelf is het al niet best, wat mogelijk te maken heeft met de vele overstromingen die er zeker geen goed aan zullen doen, maar zelfs in onze “dure” wijk Alabang zijn de straten en wegen niet echt geweldig van kwaliteit.

Vandaar dat het altijd een verademing is om in Nederland auto te rijden. Daar zijn tenminste vlakke wegen zonder onverwachte kuilen in de weg, prima verlichting, geen linkerbanen die plotseling doodlopen op een blinde muur (in tunnels!), geen half afgemaakte herstelwerkzaamheden die (onverlicht!) soms dagen blijven liggen, geen wegwerkzaamheden op klaarlichte dag, en ik kan zo nog wel effe doorgaan.

Wat wel een feit is dat de toestand van de wegen en het chaotische verkeer je in voortdurende staat van alertheid houden als je auto rijdt. Je kunt je aandacht, zeker als het donker wordt, geen seconde laten verslappen. En een ander voordelig aspect is dat de gemiddelde snelheid door dit alles ook erg laag ligt. Snelheidsmaniakken komen hier zelfs op de snelwegen vrijwel niet voor, terwijl de pakkans voor snelheidsovertredingen hier toch veel en veel kleiner is dan bijvoorbeeld in Nederland. Maar dat is dus puur uit noodzaak, want je weet nooit wat het wegdek voor je in petto heeft.

Maar misschien gaat er nu dan toch iets verbeteren, en zoals gezegd, dat is hoognodig. Naast de drie nieuwe snelwegen schijnen er ook plannen te zijn om de Skyway, die nu onze wijk Alabang met het centrum van de stad verbindt, door te trekken dwars door de stad. Als dat gebeurt zal er eindelijk een goeie doorgaande route zijn want nu moet je te allen tijde dwars door de stad om van de ene naar de andere kant te komen. En dat is geen pretje als je op weg bent van zuid Luzon naar noord Luzon want je kunt op geen enkele manier om Manila heen.

Voorlopig moet alles eerst nog worden uitbesteed aan investeerders die er brood in moeten zien...



Website van Willem en Riet