Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Nasleep van "Glenda"

Tyfoon_2014-07-16_023

De dag dat ik naar Nederland vertrok twee en een halve week geleden werd Manila getroffen door de tyfoon “Glenda”, en toen ik ‘s avonds vertrok was het overal in de stad een flinke chaos. Omgewaaide bomen, afgebroken takken, gebroken elektriciteits- en  telefoonkabels, veel wateroverlast, en als gevolg van dat alles veel afgesloten wegen, geen elektriciteit en nog de nodige andere ongemakken.

 
De schade aan ons huis viel heel erg mee maar onze tuin leek bij mijn vertrek wel een salade, en het zwembad had veel weg van een bak groentesoep. Ik was dus benieuwd wat we bij thuiskomst zouden aantreffen en dat viel niet eens tegen. Estela had alles keurig opgeruimd en er was rond ons huis niet meer te zien wat een chaos het was geweest. Ook het zwembad was door onze zwembadman schoon gemaakt, daar zal hij een flinke klus aan hebben gehad.
 
Wat we wel zagen is dat de gevolgen van de tyfoon overal in de Village nog te zien zijn. Er liggen overal op de stoepen nog steeds grote hopen restanten van bomen en struiken en ander groen, en zo te zien gaat het nog wel even duren voor alles is afgevoerd. Je ziet ook hier en daar nog wel een boom om liggen want als die niet in de weg ligt heeft opruimen blijkbaar geen prioriteit.
 
Het ergste was eigenlijk dat de elektriciteit er dagenlang uit heeft gelegen. Volgens Estela was er vrijdagmiddag pas weer stroom en dat betekent dat we alles uit onze vriezer weg kunnen gooien voor zover dat nog niet is gedaan. Een geluk bij een ongeluk was dat we niet zo heel veel in de koelkast en de vriezer hadden omdat Riet al in Nederland was en ik ook op het punt stond om te vertrekken.
 
Het enige ongemak wat bij onze thuiskomst nog niet opgelost bleek is onze kabeltv, want toen we gisteravond de tv aanzetten hadden we van geen enkele zender beeld. Estela had me voor mijn vertrek al gewezen op een losse kabel die van het dak naar beneden hing en het zag er dus naar uit dat er toch nog wat gerepareerd moest gaan worden. De monteur is vandaag langs geweest en heeft het probleem opgelost zonder dat hij het dak op hoefde dus die losse kabel is toch ergens anders van. Dat leek me ook al wel want het internet deed het wel gewoon.
 

En zo is bewezen dat onze beschaving tegenwoordig afhangt van de aanwezigheid van elektriciteit, kabeltv en internet...


Website van Willem en Riet