Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Nieuwe visaregels

De nieuwe regels ten aanzien van de visa hebben vandaag het nodige stof doen opwaaien nu de voorgestelde procedure om iemand van de Immigratiedienst de controle op ons kantoor te laten doen niet doorgaat. Niemand is er verbaasd over dat dat niet doorgaat overigens want het woord “flexibel” bestaat hier nu eenmaal niet, maar het betekent wel dat iedereen op stel en sprong alsnog naar een kantoor van de immigratiedienst moet.
 
Gelukkig hoeven we vrijwel niets zelfs te regelen en blijft de overlast voor ons beperkt tot het aanleveren van de zoveelste kopie van onze paspoorten en verblijfsvergunningen bij het bureaus wat alles voor ons gaat regelen en het daadwerkelijke bezoek. Dat laatste moet volgende week gaan plaatsvinden, want het moet voor het einde van deze maand anders moet er per maand een boete worden betaald van tweehonderd pesos per persoon. Een aantal boze collega’s heeft al gevraagd of ze een jaar vooruit kunnen betalen en waarschijnlijk zou dat voor Shell ook nog een veel goedkopere oplossing zijn, maar helaas kan het niet omdat dat het imago van het bedrijf zou schaden.
 
Vandaag kreeg ik het formulier onder ogen wat er moet worden ingevuld en dat is op zich al weer een staaltje Filippijnse bureaucratie die je alleen zou verwachten in de voormalige Sovjet Unie. Maar over het invullen daarvan hoeven we ons gelukkig niet druk te maken want ook dat wordt voor ons gedaan. We hoeven alleen met twee recente pasfoto’s in de hand te verschijnen op een door het bemiddelingsbureau afgesproken dag ergens volgende week.
 
De Quiz Night verliep voor ons vanavond niet slecht, we werden derde en dat betekent een prijs van duizend pesos, te besteden in de Union Jack Tavern. Er was nog wel een grappig incident bij een van de vragen; die ging over hoofdsteden en er werd ook gevraagd naar de hoofdstad van Nederland. Sommige teams hadden Den Haag opgegeven in plaats van Amsterdam en de Quiz Master vond dat na enige discussie en volkomen onduidelijke argumentatie nog acceptabel ook. Riet en ik protesteerden uiteraard en we kregen uiteindelijk ons gelijk, met wat zure blikken hier en daar...


Website van Willem en Riet