Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

NAIA

Het is hier officieel een paar graden kouder dan in Maleisië maar daar merken we in de praktijk weinig van. Het is hier namelijk bloedheet en dat komt waarschijnlijk omdat de zon hier volop schijnt terwijl er in Maleisië toch heel vaak sluierbewolking was. Vandaag was een hangdag in de tuin, maar het was flink uitkijken met de zon en Riet is dan ook hier en daar verbrand.

Verder is er weinig nieuws van vandaag dus reageer ik maar even op een stuk wat de afgelopen week in de Nederlandse kranten stond. De luchthaven van Manila is namelijk verkozen tot de slechtste luchthaven ter wereld. Crimineel personeel, smerige toiletten en instortende plafonds, en daar zit de Filippijnse regering behoorlijk mee in hun maag want voor de toeristen is de luchthaven toch de eerste kennismaking met het land.

Er gaat dan ook flink geïnvesteerd worden om met name de internationale terminal op te kalefateren. Maar dat is niet het hele verhaal. Om te beginnen zaten de kranten er weer eens behoorlijk naast, want de luchthaven die ze bedoelden was wel degelijk Ninoy Aquino International Airport (NAIA) maar ze gaven de verkeerde locatie op. Ze hadden het namelijk over een “voormalig Amerikaans vliegveld op een uur buiten Manila”, en dat klopt niet want dat is de luchthaven Clark’s. De luchthaven die ze bedoelden is dus NAIA en dat ligt vrijwel midden in de stad...

En er is nog meer te vertellen. NAIA heeft namelijk al sinds een jaar of wat een splinternieuwe terminal maar die mocht door een betalingsconflict tussen de bouwer en de luchthaven directie niet worden gebruikt door buitenlandse maatschappijen. Dat conflict is nu opgelost, en de verwachting was dus dat de buitenlandse maatschappijen nu massaal Terminal 3 zouden gaan gebruiken maar dat doen ze niet. En dat heeft waarschijnlijk weer alles te maken met de hogere tarieven die ze dan zouden moeten betalen.

Er is dus wel degelijk meer aan de hand dan die paar summiere regeltjes in de kranten. Maar hoe het ook zij, er moet wat gaan gebeuren want Terminal 1 is inderdaad wat de Amerikanen noemen een “shit hole”...



Website van Willem en Riet