Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Smog

IMG_0803


Riet geeft een beetje last van jetlag, wat natuurlijk te verwachten is na een vlucht van zestien uur over zeven verschillende tijdzones. Ze was vanmorgen om zes uur klaarwakker maar omdat dan het zonnetje hier al op is lag ze dus om even over zessen al prinsheerlijk in de tuin met een bakkie koffie.

Hoewel de lucht ook vandaag voor het grootste deel van de dag weer strakblauw was betekent dat niet altijd dat het dan helemaal helder is. Dan kun je goed zien op de foto die ik deze week maakte vanaf onze verdieping (de 21e) van de skyline van Manila. Als je heel goed kijkt zie je rechts aan de horizon die skyline maar echt duidelijk is het niet. En dat heeft niks te maken met de luchtvochtigheid maar alles met de luchtverontreiniging boven de stad.

Manila is niet bepaald een schone stad en aan het milieu is ze hier niet veel gelegen. Ja, officieel wel natuurlijk maar dat is een wassen neus. Er rijden hier bijvoorbeeld auto’s rond die een uitstoot hebben van pakweg het hele wagenpark van Den Haag, en met name de Jeepneys zorgen voor een enorm groot aandeel in de smog. Dat laatste is zelfs de Filipijnse regering al jaren een doorn in het oog maar er niks aan te doen want de Jeepneys zijn de enige betaalbare vorm van openbaar vervoer voor de gewone Filipijn.

Om even aan te geven hoe oud sommige auto’s zijn die hier rondrijden: het Japanse merk Nissan heette heel vroeger Datsun (en dan spreek ik over minstens vijftig jaar geleden) en hier rijden dus nog Datsuns rond…



Website van Willem en Riet