Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Ze leren het nooit...

IJsvissen_30a

Nee, deze keer heb ik het niet over de Filippino’s maar over de Russen. Vandaag stond er het zo langzamerhand traditionele stukje in de krant over Sakhalin, en niet alleen hier maar ook in Nederland zag ik. Een keer per jaar is Sakhalin wereldnieuws en dat is iedere keer dankzij de ijsvissers. Ik las dat er deze keer een recordaantal van rond de zeshonderdzeventig van een afgebroken ijsschots moesten worden gered. Ze leren het nooit...

Uiteraard werd er door verscheidene collega’s gerefereerd aan mijn Sakhalin verleden en ik heb geprobeerd het verhaal uit te leggen. Het komt de meeste Filippino’s nog steeds ongeloofwaardig voor, een zee die helemaal bevroren is en waar je dan kilometers ver op kunt lopen zonder door het ijs te zakken. IJs is hier sowieso iets wat je alleen vindt in het vriesvak van de koelkast, je drankje of op je bord als dessert.

In ieder geval vandaag dus maar eens een foto uit de oude doos, gemaakt op diezelfde Zee van Ochotsk. En de Filippino’s hebben de Russen overigens niets te verwijten als het om merkwaardige gewoontes gaat, Gisteren heb ik al verteld van die narcistische gewoonte om zoveel mogelijk op de foto te gaan (al moeten ze het zelf doen). Er is nog een merkwaardige gewoonte en die vind ik eigenlijk ronduit smerig. Veel Filippino’s poetsen namelijk na iedere maaltijd grondig en zeer langdurig hun tanden.

Niet merkwaardig zeg je? Wat dacht je dan hiervan: kom je tussen de middag de plee in om de aardappels af te gieten, klinken je bij de deur de schrobgeluiden al tegemoet. Eenmaal binnen moet je eerst langs één of meerdere figuren die bij de wasbak staan. Achter die wasbakken zit een grote spiegel dus je kunt de voorkanten van die figuren ook zien en dat is geen prettig gezicht. Het ziet er uit alsof ze allemaal een ernstige vorm van hondsdolheid hebben met schuim wat zowat tot achter hun oren zit. En dan die geluiden, want er wordt behalve geschrobd en geraagd natuurlijk naar goed Aziatisch gebruik stevig bij gespuugd.

Nee, het is raadzaam om hier tussen de middag de toiletten en alle andere gelegenheden waar zich een wasbak bevindt te vermijden. Bah, wat een smerige gewoonte is dat zeg! Dan kun je beter gaan ijsvissen...



Website van Willem en Riet