Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Honderd miljoen

Honderd_Miljoen_Filipinos


Op zondag 27 juli werd op de Filipijnen officieel de honderd-miljoenste inwoner verwelkomd met de geboorte van een meisje. Volgens statistieken wordt er in dit toch al overbevolkte land waar meer dan een kwart van de bevolking onder de armoedegrens leeft iedere drie minuten een baby geboren.

De komst van de honderd-miljoenste werd feestelijk gevierd maar de keuze voor juist deze baby was natuurlijk puur arbitrair aangezien onmogelijk vast te stellen is of het wel klopt. Bovendien klopt ook het cijfer zelf beslist niet want het onofficiële aantal inwoners van de Filipijnen ligt veel hoger. Het aangeven van baby's bij het equivalent van de Nederlandse Burgerlijke Stand gebeurt hier bij het armste deel van de bevolking namelijk vrijwel nooit omdat dat een bedrag van vierhonderd pesos kost. En dat bedrag kunnen mensen die moeten leven van iets van honderd pesos per dag simpelweg niet ophoesten.

Geboortebeperking is lastig in dit land, enerzijds doordat de Katholieke Kerk hier vrijwel almachtig is (en we weten allemaal hoe die daar over denken) en anderzijds omdat voorbehoedsmiddelen voor het armste deel van de bevolking veel te duur zijn. Saillant detail is overigens, nu we het toch over de Katholieke Kerk hebben die het huwelijk propageren als de enige manier om kinderen te produceren, dat de vijfenveertig-jarige vader van Miss Honderd-Miljoen en de zevenentwintig-jarige moeder niet zijn getrouwd. Maar dat gaan ze zeker wel doen hoor, de moeder werd alleen "toevallig" zwanger.

De regering voert al jaren een onafgebroken strijd om een programma voor geboortebeperking in te voeren maar heeft daarbij uiteraard zware tegenstand van de Katholieke Kerk. Een Katholieke bisschop verwelkomde dan ook uitvoerig deze bijzondere geboorte en prees daarnaast ook nog eens de explosieve bevolkingsgroei want "dan zijn er meer jonge werkers om de economie te versterken".

Je vraagt je toch in alle ernst af hoe het ooit nog wat kan worden in dit land...



Website van Willem en Riet