Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Water

Rochefort_8_Draft

Als je uit Nederland komt vind je water iets vanzelfsprekends. Het is daar overal, in kanalen, rivieren, meren en meertjes, sloten en aan de kust een hele zee vol, als je de kraan open draait komt er het beste en lekkerste drinkwater ter wereld uit, en zelfs als er even niets zou zijn dan hoef je nooit lang te wachten voordat het met bakken uit de hemel komt.

Hier is dat heel anders, want ondanks dat de Filippijnen een land is wat uit eilanden bestaat die allemaal omringd zijn door water is er toch schaarste en het beheer rond water doet Nederlanders de haren ten berge rijzen. Met name in het droge seizoen, zeg maar de eerste maanden van het jaar, valt er nauwelijks regen en valt alles droog. De rest van het jaar valt er weer heel veel regen maar ondanks dat deze fenomeen ieder jaar terugkomen en ook nog eens op dezelfde tijd is de hele regulering zo slecht dat ieder jaar de gevolgen van zowel droogte en regenval zware schade en zelfs vele slachtoffers opleveren.

Zelfs in de "rijke" wijken zoals die waar wij wonen is water geen vanzelfsprekendheid. De afgelopen week kregen we te horen dat half Manila, en ook onze wijk, met de Holy Week wel eens dagenlang zonder water zouden kunnen zitten. Ja, en dat is wat wij Nederlanders toch niet echt gewend zijn te horen.

Woensdagavond hadden we meteen al een korte periode zonder water, dus dat beloofde iet veel goeds maar het viel mee. Tenminste, in dat deel van de wijk waar wij wonen want aan de berichten op het internet te zien waren andere delen van de wijk minder gelukkig. Wij hebben tot op het moment dat ik dit schrijf geen last meer gehad na die eerste interruptie en het is te hopen dat het daarbij blijft want het wordt nu Paasweekend en dan worden problemen waarschijnlijk niet snel opgelost.

Een ander probleem van de Holy Week is dat op Witte Donderdag en Goede Vrijdag hier echt alles dicht is. Er zijn vrijwel geen winkels en maar heel weinig restaurants open die dagen, zoals we vanavond ondervonden toen we ergens wat wilden gaan eten. Het was een beetje op goed geluk en meer om er even uit te zijn want we rekenden nergens op, en dat bleek al meteen bij het Alabang Town Center wat in zijn geheel gesloten was. Het zag er zelfs tamelijk luguber uit met een parkeerterrein wat helemaal donker was en zonder een enkele auto.

Gelukkig zagen we wat lichten branden aan de overkant van het ATC in het nieuwe gedeelte Molito, en waarachtig, daar konden we zelfs kiezen uit verscheidene geopende restaurants. We kozen voor het nieuwe café "Draft" waar we overigens drie weken geleden nog uit waren gelopen vanwege de slechte bediening. Maar omdat het buitenterras nu ook geopend was besloten we het een nieuwe kans te geven.

De bediening was deze keer prima, het eten was goed, en het bier... ja, wat moet ik nou zeggen je er gewoon een Rochefort 8 kan bestellen...


Website van Willem en Riet