Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Kleine tragedie

Brand_in_Sloppenwijk

Gisteren rende onze tuinman Arnel tegen het middaguur opeens met een noodgang weg, Riet verbaasd achterlatend met de vraag wat er aan de hand was. Meestal betekent zo'n plotseling vertrek niet veel goeds en later bleek dat dat ook inderdaad nu weer het geval was. Sterker nog, we mogen rustig stellen dat er sprake is van een kleine tragedie die niet alleen Arnel heeft getroffen maar zijn hele wijk.

Wat was namelijk het geval, er was brand in de wijk waar hij woont. Deze wijk lig niet ver van onze Village en er woont heel veel personeel wat werkt in de Village, dus het nieuws van de brand was al snel overal bekend. We hadden geen idee hoe erg deze keer was want het is niet de eerste keer dat onze tuinman voor hetzelfde probleem vroegtijdig terug naar huis moet, maar vanmorgen hoorde Riet dat het er niet best uitzag.

Zelf onze chauffeur Lito was lichtelijk ontdaan en vroeg vanmorgen of Riet al wat gehoord had maar we hadden nog geen enkel nieuws. Riet stond net op het punt om onze huisbaas Meneer Santiago te bellen om te vragen of hij soms iets had gehoord (onze tuinman werkt via hem bij ons) toen Arnel zelf aankwam. Hij kwam eigenlijk om zijn salaris op te halen wat hij gisteren door zijn gehaaste vertrek nog niet had gehad, maar hij vertelde ook het diep trieste nieuws dat zijn huis met vrijwel al zijn bezittingen helemaal is afgebrand.

In totaal zijn er tweehonderd huizen afgebrand en dat betekent dat er tweehonderd gezinnen nu dakloos zijn. Er is gelukkig al wel snel noodhulp geregeld in de vorm van een opvangplek waar de gezinnen zijn ondergebracht, en ook ALIG heeft vanmorgen na het vernemen van het nieuws meteen aangekondigd hulp te gaan bieden. De oorzaak van de brand is waarschijnlijk kortsluiting in een elektriciteitshuisje maar dat is bijna niet meer na te gaan schijnt aangezien de hele buurt compleet is afgebrand.

Riet heeft meteen een stapel kleren geregeld voor Arnel en zijn vrouw en heeft hem behalve zijn salaris extra geld gegeven voor de eerste nood. De meeste van die kleren zullen wel veel te groot zijn voor Arnel en zijn gezin maar ze kunnen ze dan misschien met andere mensen ruilen voor beter passende kleren.

Het grootste probleem voor dit moment is nieuwe huisvesting voor alle dakloze gezinnen en daar is in dit land, helaas, weinig voor geregeld.


Website van Willem en Riet