Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Barangay

Barangay_Ayala_Alabang


Wij wonen in Barangay Ayala Alabang. Alle steden en gemeenten zijn onderverdeeld in Barangays, de kleinste bestuurlijke eenheid op de Filipijnen. Het is dus niet hetzelfde als een gemeenteraad in Nederland maar meer een soort wijkbestuur maar dan met officiële bevoegdheden. Dat bestuur heet ″Sangguniang Barangay″ en wordt aangesteld via verkiezingen. Aan het hoofd van dat bestuur staat de ″Punong Barangay″ oftewel de Barangay Captain, die dan ook wordt aangesproken als ″Kapitan″.

Het woord Barangay komt van het Maleise woord Balangay wat zeilboot betekent en stamt van de immigranten die met zeilboten op de Filipijnen landden en daar nederzettingen hebben gesticht. Barangays bestonden al toen de Spanjaarden voor het eerst voet aan wal zetten op de eilanden en die waren verbaasd over de georganiseerde structuur die de toenmalige samenleving op de eilanden al had.

Op dit moment worden niet alleen wijken Barangays genoemd maar kan de term ook groepen van mensen aanduiden. Ik ben bijvoorbeeld sinds kort lid van de Barangay Kapis, en dat zijn alle mensen binnen Shell Philippines die gezamenlijk ten doel hebben veiligheid op het werk na te leven en uit te dragen. Een ander voorbeeld is Barangay Ginebra, de naam voor de supporters van het Ginebra San Miguel basketbalteam. Dit team werd in 1999 als eerbetoon aan de fans herdoopt in Barangay Ginebra Kings.

Op 28 Juni 2011 waren er op de Filipijnen welgeteld 42.026 Barangays, en dat heb ik het natuurlijk over de wijken.



Website van Willem en Riet