Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Het was stil op straat...

Pacquiao_Algieri

Afgelopen zaterdag was het verkeer in en rond onze Village een compleet gekkenhuis en dat had alles te maken met de eerste grote Kerstmarkt die in de Village werd gehouden. De Kerstmarkten staan open voor alle publiek en er komen dan ook heel veel mensen van buiten de Village op af, maar omdat iedereen die niet in de Village woont bij de poorten geregistreerd moet worden zaten met name de toegangswegen muurvast.

 
Vandaag was dat totaal anders, ondanks dat de Kerstmarkt ook vandaag open was. Toen Riet en ik op pad gingen om wat boodschappen te doen verbaasden we ons erover dat het zo stil was op de wegen. Niet gewoon rustig, maar ontzettend rustig, zo rustig zelfs dat we bij de South Supermarket parkeerplekken voor het uitkiezen hadden en dat zijn we niet gewend. Toen we daarna terug naar huis reden ging Riet opeens een licht op, “Het is natuurlijk die bokser!” zei ze.
 
Ze had natuurlijk gelijk, dat moest het wel zijn. Voor de Filipijnen was vandaag hét sportevenement van het jaar, “hun” Manny Pacquiao verdedigde vanmorgen in Macao zijn wereldtitel in het weltergewicht tegen zijn Amerikaanse uitdager Chris Algieri. Alle Filipino’s zaten vanmorgen dus voor de tv en de straten waren daarom zo goed als uitgestorven want voor hen is dit net zoiets als voor de Nederlanders een wedstrijd om het wereldkampioenschap voetbal.
 
En het werd alweer een feest voor de Filipino’s want de inmiddels 35-jarige Manny won met overmacht de wedstrijd tegen zijn vijf jaar jongere tegenstander die tot dan toe nog geen wedstrijd had verloren. Daarmee behoud Manny zijn titel, maar waar heel de Filipijnen nog steeds op hoopt is een revanche van Manny tegen Floyd Mayweather van wie hij drie jaar geleden volgens velen (ook niet-Filipino’s) onterecht verloor.
 
Hoe het ook zei, de nationale sportheld van de Filipijnen staat nog steeds stevig op zijn voetstuk en de Filipino’s hebben weer iets om trots op te zijn.


Website van Willem en Riet