Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Elektriciteit

Slaapkamer_0007a


Vanavond ben ik al voor de tweede keer op rij vergeten de air conditioning aan te zetten in de slaapkamer. Dat zorgt ervoor dat er bij bedtijd een tropische en tamelijk zompige atmosfeer in de slaapkamer hangt die iedereen kent die wel eens op vakantie geweest is in Zuid-Oost Azië. Niet echt handig al ben ik, in tegenstelling tot Riet, inmiddels wel gewend aan het slapen in temperaturen van boven de vijfentwintig graden.

Het is overigens pure vergeetachtigheid en niet zoals bij veel van mijn collega’s uit zuinigheidsoverwegingen om de airco zo min mogelijk aan te zetten. Riet en ik zijn daar helemaal niet kinderachtig in, de airco staat ook overdag veelvuldig aan. Dat zorgt wel voor een tamelijk hoge elektriciteitsrekening van zeventien- tot achttienduizend Pesos iedere maand, en dat is omgerekend ruim driehonderd Euro.

Ja, inderdaad, dat is erg veel, en daar heeft die airco natuurlijk ook mee te maken maar elektriciteit is hier gewoon schreeuwend duur. Het is in feite zelfs voor een groot deel van de bevolking onbetaalbaar, en zoals ik al zei proberen ook heel wat van mijn collega’s te bezuinigen op hun elektriciteitsrekening door bijvoorbeeld ventilatoren te gebruiken in plaats van air conditioning. Het enige wat wij eigenlijk actief doen is het gebruik van spaarlampen overal waar mogelijk.

En het grappige is dat wij vergeleken met heel veel collega’s eigenlijk een erg lage rekening hebben iedere maand. We zijn natuurlijk maar met zijn tweetjes en hebben geen heel gezin met kinderen hier, maar toch zijn de verschillen soms bizar groot. Mijn collega en buurman Larry bijvoorbeeld had in het begin een rekening die het dubbele was van wat wij verstookten en die deed werkelijk alles om de rekening zo laag mogelijk te houden. Tot er ontdekt werd dat er wortels van een boom in zijn meterkast groeiden en daar kortsluiting veroorzaakten met als gevolg een enorm stroomverbruik...

Maar het kan nog veel gekker. Een andere collega heeft ook een enorm stroomverbruik wat hijzelf onbegrijpelijk vindt. Hij heeft bij wijze van experiment eens alle elektrische apparatuur in zijn huis uitgeschakeld en constateerde dat de meter nog steeds liep. Onbegrijpelijk, maar toen bedacht hij zich dat hij waarschijnlijk het slachtoffer was van een regelmatig voorkomend verschijnsel.

Mensen hier proberen op alle mogelijke manieren hun stroomrekening zo laag mogelijk te houden en een veelvoorkomende manier is aftappen van iemand anders. Dat is bij mijn collega hoogstwaarschijnlijk ook het geval want hij heeft merkwaardige bedrading aangetroffen die dubbel was uitgevoerd waar het enkel hoort te zijn. Dat betekent niet dat zijn probleem nu eenvoudig op te lossen is, want ondanks dat het vrijwel zeker is dat de draden naar zijn buurman gaan is er geen sluitend bewijs. En bovendien is die buurman zijn huisbaas...



Website van Willem en Riet