Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Riet is weer druk

Voedselhulp_001a

Gisteravond besloten de vrouwen van ALIG om vandaag een ronde voedselhulp te doen want de berichten uit de getroffen gebieden zijn weer heel verontrustend. Het was wel heel erg op het laatste nippertje dus er was geen tijd meer om rijst en groente in te slaan en te koken dus werd er besloten om het deze keer anders aan te pakken.

Alle vrouwen die meededen sloegen een paar pakken brood en beleg in om de mensen in ieder geval van boterhammen te voorzien, en er werd gauw nog een flinke voorraad fruit ingeslagen. Riet begon vanmorgen met smeren en kwam tot honderdtwintig boterhammen met pindakaas en jam. Om dat allemaal voor elkaar te krijgen had ze behalve uiteraard brood ook een enorme pot pindakaas ingeslagen en een nog grotere pot met jam die ongeveer het formaat heeft van een emmer.

Toen de vrouwen bij elkaar kwamen om op pad te gaan hadden ze bij elkaar 1140 boterhammen en het was alleen hopen dat het genoeg zou zijn. Toen ze in San Pedro aankwamen bij de eerste noodhulp locatie bleek die tot hun verrassing helemaal leeg te zijn. Onze chauffeur Lito deed navraag of de mensen soms al weer terug waren naar hun huizen maar dat bleek niet het geval. Ze waren overgebracht naar een andere locatie omdat de eerste plek ook al last had gehad van wateroverlast, en toen de ALIG vrouwen er aankwamen troffen ze er niet de vijftig verwachte gezinnen aan maar tweehonderd. Het werd dus een beetje schipperen met het eten maar het lukte uiteindelijk om in ieder geval alle kinderen een boterham en wat fruit te geven.

De tweede locatie was ook in San Pedro, een kamp met tenten die beschikbaar waren gesteld door het Rode Kruis. Ook daar werden boterhammen en fruit uitgedeeld en omdat de vrouwen al wisten dat daar veel kleine kinderen waren hadden ze voor de allerkleinsten daar melk meegenomen. En er bleek toen zelfs nog eten over te zijn dus werd ter plekke besloten om naar het plaatsje Kataquis te gaan om daar het resterende voedsel uit te delen.

Uiteindelijk was Riet pas om vier uur 's middags weer thuis, bekaf maar voldaan. En de vrouwen zijn inmiddels al bezig om aanstaande vrijdag weer een voedselhulp ronde te organiseren. Goed bezig, dames!


Website van Willem en Riet