Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Weersomslag?

IMG_0004a

Mei is de maand waarin normaal gesproken hier op de Filipijnen het regenseizoen begint. De temperaturen zijn dan niet meer zo extreem hoog en we kunnen ons gaan opmaken voor tussen de vijftien en twintig tyfoons tot zeg maar eind november. Omdat het regenseizoen heet wil dat niet zeggen dat het voortdurend regent maar in die periode valt er regelmatig regen, in tegenstelling tot de afgelopen maanden die niet voor niets in plaats van zomer het droge seizoen worden genoemd.

Sinds een paar dagen beginnen we al iets van een weeromslag te merken. Het is sinds een paar dagen af en toe zwaar bewolkt en het heeft er al een paar keer naar uitgezien dat er daadwerkelijk regen van betekenis zou gaan vallen. Op een paar losse spetters gedurende hooguit een minuut en een bui gisternacht is dat echter nog steeds niet gebeurd, en eerlijk gezegd zit alles en iedereen te snakken naar een forse bui want alles is zo droog als gort.

Vroeg in de middag werd het weer bewolkt en is het gaan onweren, en de verwachting was dat er nu dan eindelijk eens een flinke bui zou gaan vallen maar dat is weer niet gebeurd. Het bleef droog tot aan de avond en toen konden we eigenlijk geen regen meer gebruiken want we hadden een barbecue bij vrienden. Om zeker te zijn dat het droog zou blijven namen we een paraplu mee, die we inderdaad niet hebben hoeven gebruiken want onderweg viel er niet meer dan een enkel spelertje. Eenmaal aangekomen viel dan toch eindelijk de langverwachte bui, en uiteraard precies op het moment dat de barbecue zou beginnen. We hebben dus binnen moeten eten, wat overigens door de temperatuur buiten en de airconditioning binnen niet echt een straf was.

Toen we weer naar huis liepen was de bui allang al weer over en zagen we een heldere sterrenlucht, maar het ziet er toch naar uit dat het droge seizoen op zijn eind loopt.

Wat de foto van vandaag betreft, vanmorgen trof ik dit tafereel buiten aan. Het is Abby dus blijkbaar toch gelukt om een vogeltje te verschalken…



Website van Willem en Riet