Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

De Filipijnen vs. China

Het voorpagina nieuws van vandaag was dat de Filipijnen het eindelijk hebben opgegeven om in een rechtstreekse dialog tot een politieke oplossing te komen over elkaar’s claims op de Zuid-Chinese Zee. Ik heb al een paar keer wat geschreven over de onrust in deze regio over de aanspraken die de Chinezen maken op dit economisch heel interessante gebied wat rijk is aan vis, olie en andere grondstoffen.

China maakt aanspraak op praktisch de hele Zuid-Chinese Zee op basis van een kaart uit de 17e Eeuw. De toenmalige Chinese Keizer trok daar een dikke rooie streep op zei, ”Zo, dit is allemaal van ons”. Een verdrag over het zeerecht van de Verenigde Naties uit 1962, wat overigens door zowel de Filipijnen als de Chinezen is ondertekend, vermeldt echter duidelijk dat elk land recht heeft op een economische zone van 200 mijl gerekend vanaf de kust. De Chinezen hebben daar op zijn Oud-Hollands gezegd volkomen schijt aan en laten hun vissers ruim binnen de Filipijnse zone vissen, en ze beschermen ze zelfs tegen de Filipijnse kustwacht met oorlogsschepen.

De Filipijnen, die militair gezien natuurlijk totaal geen partij zijn voor het machtige China, gaan de zaak nu voorleggen aan het Arbitrage Tribunaal van de Verenigde Naties en hopen zo hun recht te halen. Er is ook al een petitie aangeboden aan de Chinese ambassadrice maar die heeft al aangegeven dat de Chinezen een ”onbetwistbaar recht” hebben op het overgrote deel van de Zuid-Chinese Zee. Het is dus maar zeer de vraag of China zich veel van de uitspraak van het Tribunaal zal aantrekken als dat zoals wordt verwacht in het voordeel van de Filipijnen beslist.

Overigens zijn de Filipijnen niet het enige land wat met de Chinezen overhoop ligt over de Zuid-Chinese Zee want ook Vietnam, Brunei en Maleisië hebben problemen met de Chinese claim. De grootste problemen worden echter verwacht tussen China en Japan, want tussen die twee landen is de spanning al een paar keer hoog opgelopen. Het gaat daarbij om het eigendomsrecht van een paar eilanden waar je normaal gesproken je hond nog af zou schoppen maar er is daar enorm veel gas en olie ontdekt en dat maakt die onbenullige eilandjes dus plotseling de inzet van een mogelijk Internationaal conflict.

Wordt dus nog steeds vervolgd...



Website van Willem en Riet