Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Doe-het-zelf

True_Value_1


Hebben we in Nederland de Gamma en de Karwei voor alles wat noodzakelijk is voor de doe-het-zelvers, hier hebben we in ieder winkelcentrum een ″True Value″ of een ″Ace Hardware″. Soms is het moeilijk om ze uit elkaar te houden want ze zien er precies hetzelfde uit en het personeel is zelfs zowat hetzelfde gekleed.

Een groot verschil met de Gamma en de Karwei is dat je hier in een soortgelijke zaak nergens langer dan twee seconden stil kunt staan of er komt iemand naar je toe. Ze vragen niet of ze je kunnen helpen maar komen een beetje verlegen bij je staan met een ietwat vragende blik in de ogen om te zien of ze je van dienst kunnen zijn. En soms is dat wel handig want als je iets specifieks nodig hebt hoef je dus niet de hele zaak door te zoeken, je blijft gewoon even ergens staan en vraagt het vervolgens aan degene die naar je toe komt.

Niet dat je dan altijd effectief geholpen wordt want niet al die tientallen rondlopende personeelsleden zijn volledig op de hoogte van het assortiment, laat staan van technische details als je een wat ingewikkelder vraag hebt zoals ik laatst toen ik vroeg om een boor voor een bepaald soort materiaal. Dan kijken ze je aan met een blik als een verdwaalde puppy die dacht dat hij gered was maar nu beseft dat hij toch niet meegenomen gaat worden naar een warm liefdevol nest, en bedeesd antwoorden ze dan onveranderlijk ″We don’t have, Sir″. En het is heel goed mogelijk dat als je je daar niet door laat ontmoedigen en zelf verder zoekt dat je dan toch gewoon vindt wat je zoekt.

Vanmorgen ontdekte ik nog een belangrijk verschil tussen de Nederlandse doe-het-zelf zaken en die hier. Ik was op zoek naar een plastic plaat van pak ´em beet tachtig bij één vijftig. Ze hadden precies wat ik zocht maar alleen in de maten te groot en te klein. Zeggen ze dan in Nederland meteen ″Geen probleem, we zagen hem wel effe op maat″, hier werkt dat dus niet zo. Vertwijfeld werden de beide maatstickers keer op keer gelezen, terwijl die duidelijk zeiden dat de ene te groot was en de andere te klein. Vervolgens keek de puppy me aan en zei ″We don’t have, Sir″…



Website van Willem en Riet