Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Finally!

Rush_Hall_of_Fame


De blog van vandaag gaat even over mijn favoriete muziek. Sinds een (voor mij) gedenkwaardige middag ergens eind 1977 toen mijn maat Rien Nagtegaal een plaat opzette van een band waarvan ik daarvoor nog nooit gehoord had ben ik een enorme fan van de Canadese band
Rush. Ik heb dan ook alle muziek van dit fenomenale trio, vrijwel alle DVD’s en ook nog wat opnames die nooit officieel zijn uitgebracht die ik van het internet heb geplukt. Ook heb ik de nodige concerten bezocht en ik kan eigenlijk rustig stellen dat ik zeker om de dag nog steeds muziek van Rush beluister want vervelen doet het me na al die jaren nog steeds niet.

Met mijn enthousiasme heb ik ook mijn jongste broer aangestoken, en die is toch veertien jaar jonger dan ik. En om helemaal aan te geven hoe tijdloos de muziek van mijn Canadese vrienden is is hier een kleine anekdote over wat mijn broer en ik meemaakten tijdens het laatste Rush concert wat ik bezocht in Rotterdam een jaar of zeven geleden:

We stonden met nog een paar duizend ouwe knarren (sorry, broer) naast een jonge gozer en zijn vriendin, die hooguit twee-, drieëntwintig jaar waren. ″Sorry dat ik het vraag,″ zei ik, ″maar wat doen jullie nou hier bij een band die al dertig jaar meegaat?″. ″Ja, dat is een beetje een maf verhaal″ zegt die gozer, ″ik was een paar weken geleden in een platenzaak en wist eigenlijk niet goed wat ik moest kopen. Zie ik een Cd-tje met een leuke hoes van een mij onbekende band (Rush dus), en ik dacht, waarom niet. Ik was na het luisteren compleet verkocht, en vervolgens lees ik op het internet dat die gasten al 22 CD’s hebben gemaakt. En hier sta ik op mijn eerste Rush concert…″

De grote frustratie van iedere Rush fan is dat de band nog steeds niet was opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Dat is een museum in Cleveland gewijd aan de historie van de Rock muziek en bevat informatie over de meest bekende, maar ook de meest invloedrijke artiesten in dit muzikale genre. Er is een comité wat ieder jaar namen selecteert van kandidaten die toe zouden kunnen treden tot de Hall of Fame en ongeveer vijfhonderd ″experts″ wereldwijd bepalen dan de namen van vijf tot zeven kandidaten die mogen toetreden tot het zeer selecte gezelschap. De keuzes van dit selectie comité zijn niet zelden omstreden en misschien daarom werden vanaf dit jaar ook fans in de gelegenheid gesteld om te stemmen.

En dat resulteerde erin dat Rush dit jaar een van de genomineerde kandidaten was, en vandaag werd bekend dat ze als eerste van de genomineerden waren gekozen om in 2013 toe te treden tot de Hall of Fame. De band reageerde zelf met het volgende statement:

”We zijn vereerd opgenomen te worden in de Rock and Roll Hall of Fame. Alle drie waarderen we in het bijzonder onze trouwe fans die met hun steun en toewijding heel ver zijn gegaan om dit mogelijk te maken. P.S. En speciale dank gaat uit naar onze moeders die 6000 keer gestemd hebben!”
- Alex, Geddy, & Neil


Gefeliciteerd, mannen, en dank voor al die jaren geweldige muziek!



Website van Willem en Riet