Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Herfst!

Manila_onder_water_Sep_2014

Het is een verschijnsel wat hier eigenlijk niet bestaat maar het leek wel herfst vandaag! De afgelopen nacht werden we al regelmatig wakker van de op het dak neerkletterende regen en harde onweersklappen en dat werd er overdag niet bepaald beter op. De oorzaak was de tropische storm "Mario" die bezig is langs de oostkust van de Filipijnen naar het noorden te trekken.

Dat "Mario" er aan zat te komen wisten we al want op de radarbeelden van de weerstations die we regelmatig bekeken om de passerende tyfoon "Luis" te volgen zagen we de volgende al aankomen, de vraag was tot gisteren alleen wat de koers van "Mario" zou zijn.

De voorspellingen gaven namelijk twee mogelijkheden, de tropische storm zou verder kunnen afbuigen naar het noorden en op afstand passeren, wat wel wat regen tot gevolg zou hebben maar niet in grote hoeveelheden, of de koers zou verder west aanhouden en dat betekende vlak langs Luzon met als gevolg hevige regenval en waarschijnlijk grote problemen door overstromingen.

En jawel, vannacht werd al duidelijk dat de storm besloten had om de Filipijnen met een bezoek te vereren in plaats van het land links te laten liggen en de gevolgen waren vandaag overduidelijk. Door de hevige regenval konden veel collega's vandaag niet eens naar het werk komen omdat wegen overstroomd waren, en die overstromingen werden in de loop van de dag nog erger.

Vanmiddag vroeg werd bekend dat de mensen die in het noorden en oosten van Manila wonen niet meer naar huis konden vandaag en om twee uur werd er op kantoor rondvraag gedaan om kamers te boeken in een hotel voor die mensen. Het centrum van de stad staat weer eens volledig onder water en verkeer is daar simpelweg niet meer mogelijk.

Bij drieën kwam het bericht dat iedereen verzocht werd het kantoor te verlaten en zo snel mogelijk naar huis te gaan. Hoewel er in Alabang geen ernstige problemen waren besloot ik toch ook maar naar huis te gaan en van daar uit te proberen nog wat te werken zodat onze chauffeur Lito nog een redelijke kans had om nog thuis te komen.

Vroeg in de avond nam de regen eindelijk af zodat Riet en ik besloten om toch maar even naar het Alabang Town Center te rijden om een hapje te gaan eten. Daar aangekomen troffen we een onwerkelijk tafereel aan. Ongeveer de helft van de winkels was gesloten en het was er ontzettend rustig, een situatie die we nog nooit eerder hebben meegemaakt, zolang als we hier wonen. De gesloten winkels hadden vrijwel allemaal een brief op de deur die aankondigde dat ze vervroegd waren gesloten vanwege de extreme weersomstandigheden.

Voor ons zat aan de hele situatie daardoor wel een voordeeltje want restaurant "Chili's", waar normaal gesproken op vrijdag wachtrijen buiten staan, was nu half leeg en we konden gelijk aanschuiven...


Website van Willem en Riet