Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Allerheiligen

Halloween_AAV_2014_000


Gistermiddag was het kantoor al rond een uur of twee voor driekwart leeg omdat de meeste en met name de Filipijnse collega's al naar huis waren gegaan. Dat had niks te maken met de Halloween viering van gisteren maar alles met de viering van Allerheiligen vandaag, of zoals het hier heet "Araw ng mga Santo", letterlijk "De dag van alle Heiligen".

Het is de dag voor Allerheiligen altijd al een gekkenhuis op de weg die erger wordt naarmate de dag vordert. De oorzaak van die extreme drukte is dat het met Allerheiligen de gewoonte is dat de hele familie de dag doorbrengt op de begraafplaatsen bij de graven van hun overleden dierbaren.

Voor veel mensen in Manila betekent het dat ze een vaak lange reis moeten maken naar de provincies waar ze vandaan komen en daarvoor gaat iedereen zo vroeg mogelijk op pad. Onze chauffeur Lito vertelde dat het de gewoonte is om de avond voor Allerheiligen op bezoek te gaan bij je ouders als die nog leven, en dat is dus een tweede verklaring voor de drukte op de weg.

Zelf ben ik gistermiddag ook vroeg naar huis te gaan met medeneming van mijn laptop zodat ik van thuis uit nog wat kon werken. Dat had alleen een andere oorzaak, de drukte die ik verwachtte had wel alles te maken met Halloween want normaal gesproken is het in en rond de Village een enorme drukte als om drie uur de hekken opengaan voor de Trick-or-Treat. Ik wilde voor die tijd binnen zijn, ook omdat Lito dan ruim op tijd naar huis kon.

Zoals gezegd, de verwachte drukte rond Halloween bleef vrijwel helemaal uit maar de verwachte rust voor vandaag kwam wel uit. Het was wat je noemt overal uitgestorven, en niet alleen in de Village maar ook in de winkelcentra die vandaag overigens pas laat opengingen terwijl veel winkels helemaal gesloten bleven.

De foto van vandaag is van wat ikzelf een van de leukst versierde Halloween huizen vond. Jammer genoeg heb ik er geen foto van in het donker...



Website van Willem en Riet