Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

P-noy

P-noy


De huidige president van de Filipijnen heet Benigno “Noy Noy” Aquino III en hij is de enige zoon van de in 1983 vermoorde oppositieleider Benigno “Ninoy” Aquino Jr. en diens vrouw, voormalig president Corazon Aquino. “P-noy”, zoals hij in de volksmond wordt genoemd, is de voorzitter van de Liberale Partij en hij werd in juni 1990 verkozen als de 15e president.

Hij dankt zijn populariteit voor een deel aan zijn vermoorde vader en zijn moeder die allebei een belangrijke rol speelden in de Filipijnse politiek, maar van zichzelf is hij ook behoorlijk populair omdat hij beloofde de corruptie in het land aan te pakken. Dat die belofte nogal ambitieus was is inmiddels wel gebleken maar de bevolking waardeert hem omdat hij het in ieder geval probeert. Hij stond een beetje als een softie bekend maar hij heeft zijn critici op dat punt de mond gesnoerd met zijn harde maatregelen tegen de rebellen in het zuiden.

Aquino is vreemd genoeg in een land waar het huwelijk zo hoog in aanzien staat ook populair omdat hij nog steeds vrijgezel is, met name bij het vrouwelijk deel van de bevolking, en hij schijnt een aardige “womanizer” te zijn. Hij drinkt geen alcohol maar is wel een verstokte roker die naar eigen zeggen drie pakjes per dag weg paft. Verder is hij actief op Twitter en heeft ook een eigen Facebook pagina.

Op dit moment is Aquino bezig om te proberen er een wet door te krijgen die hem zou toestaan een tweede termijn van zes jaar aan te blijven. Dat is volgens een wet uit 1987 verboden en de meningen erover zijn heel erg verdeeld, zelfs in Aquino’s eigen Liberale Partij. Niet vreemd natuurlijk, want iedereen herinnert zich nog dat Marcos in de jaren zeventig hetzelfde had gedaan en dat was voor het land niet bepaald een succes.

Het houdt op dit moment de gemoederen aardig bezig en hij haalt er regelmatig de krantenkoppen mee. Waarin hij overigens vrijwel altijd als "P-noy" wordt aangeduid in plaats van met zijn gewone naam...



Website van Willem en Riet