Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Vallende bladeren

IMG_0003 8a

Het was vanmorgen voor het eerst in meer dan drie weken geen stralend blauwe lucht maar bewolkt. Weliswaar geen dichte bewolking, de zon kwam er nog redelijk doorheen maar toch meer bewolking dan we in tijden hebben gezien. De weersvoorspelling voor vandaag maakte gisteren ook melding van een weersverandering want er werd onweer voorspeld. Nou is dat niet zo gek na de drukkende hitte van de afgelopen tijd en alle tuinen snakken naar een flinke stortbui. Het gebeurde echter niet, in de loop van de ochtend verdween de bewolking weer grotendeels en kwam de zon weer tevoorschijn.

We hebben dus alweer een luie zondag grotendeels in de tuin doorgebracht, en daar mopperen we niet over want het kan slechter, nietwaar. Wel begon het in de loop van de middag te waaien en dat was heel verfrissend, al bleef het nog steeds ontzettend warm.

Wat hier het hele jaar niet verandert, wind of geen wind, regen of geen regen, zijn de vallende bladeren. We hebben weliswaar iets wat voor seizoenen doorgaat maar dat is dan niet te vergelijken met Nederland. We hebben geen herfst, maar we hebben wel vallende bladeren en dat beperkt zich niet tot een seizoen maar dat gaat het hele jaar door.

Estela houdt doordeweeks ons straatje en de tuin schoon van afgevallen bladeren maar daar heeft ze heel wat werk aan want je kunt geen dag overslaan. En er vallen niet alleen bladeren, van de palmbomen vallen hele takken naar beneden en dat zijn flinke joekels. En het vervelende is dat vlak voordat ze naar beneden flikkeren ze nog muurvast zitten, dus een bruine tak waarvan je weet dat die gaat vallen is vrijwel niet preventief te verwijderen.

Het groenvuil wordt hier dus niet voor niks dagelijks opgehaald...



Website van Willem en Riet