Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Eerste ALIG hulp

ALIG_Hulp_2013_11_12_0010a


De vrouwen van ALIG zijn vrijwel meteen na de catastrofe veroorzaakt door supertyfoon "Yolanda" in actie gekomen om hulpacties te starten. Dat begon met goederen die de afgelopen dagen waren ingezameld door de Brent Internationaal School en die waren afgeleverd bij een van Riet's ALIG vriendinnen thuis. Er was inmiddels al zoveel binnengekomen dat vanmorgen de eerste vrachtwagen geladen kon worden om spullen weg te brengen naar een gereed liggend schip.

Het schip was uit Noorwegen gekomen met hulpgoederen voor het eiland Bohol wat vorige maand nog door een zeer zware aardbeving was getroffen. Het schip was eigenlijk al onderweg terug naar huis maar heeft nu van de Noorse eigenaar te horen gekregen dat het hier zo lang als nodig is mag blijven om hulpgoederen te brengen naar de getroffen gebieden.

Nadat de vrachtwagen weg was bleven de goederen binnen stromen en er kwamen dankzij een posting op Facebook ook nog wat financiële giften binnen, alles bij elkaar zo'n honderddertigduizend pesos. De vrouwen besloten om dat geld meteen te gebruiken om van alles in te kopen en zo vandaag nog een vrachtwagen naar het schip te sturen. Er werd voor honderdduizend pesos aan goederen ingeslagen, maar toen was er een klein probleem want de vrachtwagen was pas vanavond weer beschikbaar. Geen probleem voor de vrouwen die meteen besloten met eigen auto's de goederen naar het schip te gaan brengen.

Op zo'n moment is het een mazzeltje dat hier vrijwel iedereen over een onbeschoft grote auto beschikt, en zo vertrokken negen afgeladen SUV's naar de Manila Harbour. Daar aangekomen moest er worden aangesloten in de rij want er waren nog veel meer auto's die hulpgoederen kwamen afleveren bij het Noorse schip, maar na een uur kon alles dan toch worden overgeladen. Dat moest gebeuren door vele handen want het schip beschikte niet over een kraan. Gelukkig was er een grote groep cadetten van de Filipijnse Marine die zich voor dit werk als vrijwilliger hadden aangemeld.

Ik moest door dit alles vanmiddag wel zelf vervoer van kantoor naar huis regelen want Riet kwam pas over zessen terug na een zware maar heel goed bestede dag. Maar dat goede werk gaat uiteraard voor, en ik ben weer heel trots op Riet en de andere vrouwen van ALIG.



Website van Willem en Riet