Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Het is begonnen

Ruby_Shelter-20141208


Vanmorgen vroeg zag de lucht er zwaar bewolkt en tamelijk dreigend uit maar het was nog steeds droog, de tyfoon had ons blijkbaar de afgelopen nacht nog niet bereikt. En omdat onze chauffeur Lito gewoon naar zijn werk was gekomen besloot ik zijn voorbeeld maar te volgen en liet me om zeven uur bij ons kantoor afzetten.

Het kantoor was nagenoeg leeg, we waren maar met zijn zevenen en tegen acht uur kwam de crisis manager van Shell langs die ons vriendelijk doch dringend verzocht om naar huis te gaan in verband met de naderende storm. Om half negen was ik dus al weer thuis en hebben we ook Lito gelijk naar huis gestuurd zodat hij voor de naderende storm thuis kon zijn.

Om negen uur is het gaan regenen en het is de hele dag niet meer droog geweest. De wind viel nog wel mee omdat de tyfoon ons pas laat in de avond gaat bereiken. Tegen die tijd is hij overigens na het passeren van drie grote eilanden afgezwakt tot een tropische storm, wat wil zeggen dat de wind gelukkig mee zal gaan vallen (windkracht tien tot elf) maar dat er wel zware regenval wordt verwacht.

En juist die regen is waar iedereen zo bang voor is omdat met name de lagere gedeelten van de stad zullen overstromen en het hele wegennet in en rond de stad zo goed als onbegaanbaar zal worden. Daarop anticiperend hebben we inmiddels al een tekstbericht van Shell gekregen dat we ook morgen van thuis uit moeten proberen te werken en vooral niet moeten proberen naar kantoor te komen. De verwachting voor morgen is dat ook na het passeren van de tyfoon het nog de hele dag zwaar zal regenen.

De eerste berichten van de toestand op de oostelijke eilanden beginnen binnen te druppelen. Heel veel materiële schade weer, overal is de stroom uitgevallen en helaas, er zijn volgens de laatste berichten toch al weer eenentwintig slachtoffers te betreuren. Dat aantal is relatief laag dankzij de tijdige evacuaties van de afgelopen dagen. Op dit moment worden ook in Manila zelf duizenden mensen uit de laag gelegen wijken geëvacueerd. Op de foto van vandaag zie je zo'n opvangplek.

Goed nieuws was er vandaag wel voor Riet want de Nederlandse Ambassade belde op om te vertellen dat haar nieuwe paspoort klaar ligt om opgehaald te worden, en dat is dus mooi op tijd voor haar vertrek aanstaande zaterdag. Het enige punt is nog even wanneer dat ophalen precies moet gaan gebeuren want de Ambassade is in het centrum van de stad en gezien de omstandigheden is er op de bereikbaarheid op dit moment geen peil te trekken...



Website van Willem en Riet