Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Tropische storm

Tropische Storm

Het weer was vandaag niet veel soeps. Tegen de middag begon het te spetteren en de rest van de dag hadden we regen. We weten hoe dat komt want zelfs in het Nederlandse nieuws wordt inmiddels gemeld dat het zuiden van de Filippijnen is getroffen door een tropische storm. De storm heeft behoorlijk huisgehouden op het zuidelijke eiland Mindanao en om aan te geven hoe ernstig de situatie is, er zijn al 180 doden te betreuren en er zijn nog minstens 400 vermisten.

Dit toch al zo arme land wordt ieder jaar door zo’n twintig tropische stormen getroffen, in verschillende graden van hevigheid. Ze veroorzaken vrijwel zonder uitzondering grote schade en helaas zijn er ook vrijwel altijd levens te betreuren. Die doden vallen niet alleen door de vaak hevige overstromingen maar ook door modderstromen die veroorzaakt worden door de toenemende ontbossing.

Het zuiden krijgt vrijwel altijd de grootste klappen, die daar altijd dubbel hard aankomen omdat dat toch al het armste deel van het land is. De oogsten worden weggevaagd en hulp is een moeilijke zaak omdat het zuiden ook nog eens geplaagd wordt door een soort van burgeroorlog tussen de regering en Islamitische opstandelingen.

Tot eergisteren stond de teller voor dit seizoen op 19 tyfoons en aangezien het storm seizoen eigenlijk al over is kwam deze tyfoon genaamd Washi eigenlijk onverwacht. De storm trekt nu over de Chinese Zee richting Maleisië en lijkt over twee of drie dagen Kuala Lumpur te gaan treffen. Gezien de gevolgen tot nu toe zullen wij maar niet gaan klagen over een beetje regen hier in Manila...



Website van Willem en Riet