Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Gehackt!

Hacked


Wat er nou vandaag is gebeurt! Het is iets waarvan ik uiteraard weet dat het voorkomt maar ik had nooit gedacht dat het mij ook nog eens zou gebeuren. Ik kreeg om kwart over drie vanmiddag een WhatsApp berichtje van Robin op mijn telefoon, "Hey, je site is gehackt!".

Ik ben gelijk gaan kijken en jawel, in plaats van mijn gebruikelijke website met onze dagelijkse blogs vanuit Manila kreeg ik een zwart scherm met Arabische teksten en in het Engels de boodschap "Free Palestine, Fuck Israel". En dat was nog niet het ergste want bij nadere inspectie bleek dat alles maar dan ook alles wat er van mezelf op mijn site stond weg was. Dus mijn website, de website van China, alle foto's, en niet te vergeten allebei de complete websites van Chantal, allemaal weg!

Hoe kan dat nou gebeuren zul je zeggen, maar dat is eigenlijk bespottelijk simpel. Hackers gebruiken een speurprogrammaatje wat rond zoekt op het internet en als het een opening vindt naar een website dan boort het zich met het gevonden wachtwoord naar binnen en doet daar vervolgens wat ze ook maar willen. Iedereen die een website beheert laat wel ergens sporen achter op het Internet, want je moet hoe dan ook zelf regelmatig naar binnen, in mijn geval bijvoorbeeld om iedere dag mijn nieuwe berichtje te plaatsen. Het enige middel ertegen is regelmatig je wachtwoord veranderen maar dat zou je dan zo vaak moeten doen dat het bijna ondoenlijk wordt.

Zoals jullie misschien weten heb ik al mijn websites ondergebracht bij een Amerikaans bedrijf waar je ruimte en Internet diensten kunt huren voor een paar dollar per maand. Ik heb meteen contact opgenomen met mijn "provider" zoals zo'n bedrijf heet en die reageerden heel snel. Binnen een uur hadden ze een back-up van alle bestanden teruggezet, weliswaar van een paar dagen oud maar wat er ontbrak kon ik gelukkig vrij gemakkelijk herstellen.

Dankzij de meer dan uitstekende service van mijn provider IMHosted ben ik dus weer zo goed als bij, alleen mijn fotosite zal nog wat werk kosten om weer bij te werken maar dat is niet zo heel erg. Hopelijk is ook bij Chantal alles ook weer in orde want dat is eigenlijk veel belangrijker aangezien die tenslotte haar zaken via haar websites runt, gebruik makend van mijn provider abonnement.

Dit is typisch van die ellende waar je niet op zit te wachten. Ik heb altijd sympathiek tegenover de Palestijnse zaak gestaan maar van die sympathie is nou even weinig meer over...



Website van Willem en Riet