Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Voorpaginanieuws!

Inquirer_Malampaya


Groot nieuws vanmorgen, letterlijk en figuurlijk, want ons project heeft de voorpagina's van verscheidene kranten gehaald. De reden was dat er een belangrijke delegatie van de Europese Unie, vergezeld door een aantal ambassadeurs van Europese landen, de scheepswerf in Subic heeft bezocht waar ons platform wordt gebouwd.

Het bezoek was reden voor de Filippijnse media om uitgebreid aandacht te besteden aan ons project en het werd blijkbaar zo belangrijk gevonden dat we voorpaginanieuws waren vanmorgen. Op de foto is mijn collega Nathan te zien die staande in het droogdok van de werf een aantal van de bezoekers uitlegt wat de stand van zaken is op dit moment.

Uiteraard kwamen de bezoekers van de EU voor zaken naar de Filippijnen, waarbij voornamelijk werd gepleit om de Filippijnse markt open te stellen voor Europesche bedrijven. Met name het feit dat buitenlandse bedrijven maar voor veertig procent eigenaar kunnen zijn van vestigingen op de Filipijnen is voor de meeste buitenlandse investeerders een probleem, en er werd dan ook voorgesteld om dit te veranderen in honderd procent. Het belangrijkste argument is natuurlijk het grote aantal banen wat dit moet gaan opleveren maar het betekent wel dat de grondwet zal moeten worden aangepast.

Ons project is eigenlijk al een goed voorbeeld van de samenwerking met Europese bedrijven. Het Nederlandse bedrijf Mammoet gaat het transport verzorgen van het nieuwe platform naar zijn ligplek voor de kust van Palawan en het eveneens Nederlandse bedrijf Boskalis gaat de koppeling van het nieuwe platform aan het al bestaande platform tot stand brengen.

En daarmee is Nederland in ons project ruim vertegenwoordigd. Niet slecht toch?



Website van Willem en Riet