Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

"Armageddon"

Skyway_Stage_3


Alle kranten in Manila hadden vandaag schreeuwende koppen die massale verkeersopstoppingen aankondigen in het centrum van de stad. De oorzaak van alle consternatie is het van start gaan van een prestigieus project om de snelweg vanuit het zuiden, de South Luzon Express Way (SLEX) te verbinden met de snelweg naar het noorden, de North Luzon Express Way (NLEX).


Op dit moment is de enige mogelijkheid om van de SLEX naar de NLEX te komen een route dwars door te stad via de Epifanio De los Santos Avenue, oftewel de beruchte EDSA. Deze weg is veruit de drukste weg van Manila, mede omdat het de belangrijkste verbinding vormt tussen het zuiden en het noorden van het eiland Luzon, en zorgt vanwege de centrale ligging voor enorme verkeersoverlast in het centrum van de stad.

Er wordt al jaren gewerkt aan de plannen voor een betere verbinding tussen het zuiden en het noorden maar het probleem is dat er zo weinig ruimte is. Manila ligt namelijk ingeklemd tussen de Baai van Manila en het meer van Laguna wat een weg om Manila heen onmogelijk maakt. De gekozen oplossing is de aanleg van een verhoogde weg die de SLEX met de NLEX verbindt en die dwars door de stad loopt.

Het eerste deel van het werk is al klaar want een groot deel van die weg, de Skyway, is al aangelegd. Het stuk wat klaar is verbindt nu Alabang met het centrum van de stad en wij maken er inmiddels al twee jaar dankbaar gebruik van want het heeft de tijd om bij Makati of het vliegveld te komen verkort van soms wel anderhalf uur (afhankelijk van de drukte) naar een kwartier.

Het moeilijkste stuk wordt nu aangelegd en dat is de verbinding tussen de metrostations Buendia en Balintawak, oftewel het punt waar de Skyway nu ophoudt en het punt waar de NLEX begint. Dit stuk gaat dwars door het hart van de stad en de aanleg zal dus de komende jaren voor heel veel overlast gaan zorgen, en daar maken alle kranten vandaag dus melding van. Er wordt zelfs in sommige krantenkoppen met weinig gevoel voor understatement gesproken van een waar "Armageddon" (het einde der tijden) op de wegen.

Het resultaat op langere termijn zal echter zijn dat de verkeersdrukte in de stad enorm zal gaan afnemen en dat de economisch belangrijke route van het zuiden naar het noorden ook tot slechts vijftien minuten zal worden bekort in plaats van gemiddeld anderhalf uur. En dat wordt in sommige kranten, die de huidige president blijkbaar niet erg gunstig gezind zijn, nogal onderbelicht...



Website van Willem en Riet