Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Heet!

In_de_tuin-2014-04-12_001a

De Filippino’s zeggen altijd gekscherend dat ze hier maar twee seizoenen kennen, het natte seizoen en het nog nattere seizoen. Dat klopt niet helemaal, of ze zouden met “nat” moeten bedoelen dat het zweet je tijdens het droge seizoen van je rug loopt. Sinds een weekje of drie is het hier namelijk heet en merkwaardig genoeg zijn het de Filippino’s die steen en been klagen over de hitte.

 
Zelf moet ik daar nogal om lachen. Wij Nederlanders bekend staan om het feit dat we altijd over het weer klagen, en dat kan wel waar zijn maar blijkbaar is het een universeel verschijnsel. Voor de Filippino’s is het ook altijd of te nat of te koud en nou dus weer te heet. Nou was het overdag de laatste dagen knapjes warm met drie- tot vierendertig graden, en vandaag was helemaal een toppertje met temperaturen die opliepen tot een graad of zesendertig.
 
Vanmorgen gingen we op de koffie bij Nederlandse kennissen die hier sinds begin van het jaar wonen en we wilden lekker gaan wandelen in plaats van met de auto. Een mooi loopje dachten we van net geen twee kilometer dus goed te doen, nietwaar. Toen we de deur uit gingen keken we zelfs nog even bezorgd naar de lucht die net betrok en we vroegen ons af of we geen paraplu’s mee moesten nemen. Nou, die waren achteraf misschien wel van pas gekomen, niet tegen de regen maar tegen de zon!
 
Nat werden we overigens wel, want het zweet liep halverwege al letterlijk van mijn kop af, zo heet was het al om kwart over tien in de ochtend. Toen we even na het middaguur terug naar huis wandelden na de gezellige ochtend bij Dieuwke en Klaas leverde dat weer een doorweekt shirt op. Niet erg deze keer want bij thuiskomst konden we lekker een duik nemen in het zwembad. Dat wil zeggen, alleen ik, want Riet heeft om de een of andere reden een hekel aan zwemmen. Het enige wat ze nog wel eens doet is ronddobberen in haar opblaasstoel, maar die is lek dus Riet gaat niet te water.
 
Ikzelf vind het heerlijk, zo’n frisse duik op ieder moment dat je daar zin in hebt. Je zult toch maar geen zwembad in je tuin hebben...


Website van Willem en Riet