Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Zakmes

Victorinox_Zakmes

Jaren geleden toen we voor het eerst als gezin op vakantie gingen naar Frankrijk was een van de eerste dingen die ik aanschafte een Zwitsers zakmes, zo'n ding met van alles er op en er aan wat als je gaat kamperen gegarandeerd van pas komt. En het ding kwam ook regelmatig van pas, totdat hij jaren later uit elkaar begon te vallen door het vele gebruik. Een nieuwe kopen hoefde niet want toevallig had ik er in mijn Sakhalin tijd eentje gekregen als relatiegeschenk, en de vervanger was dus al in huis.

Maar wat gebeurt me anderhalf jaar geleden, ik check in op de luchthaven van Manila en ga met mijn handbagage door de laatste security check. Daar werd ik staande gehouden, want ze hadden op de scan van mijn rugzak iets gevonden en bij inspectie bleek het mijn zakmes te zijn. Ja, en dat werd natuurlijk meteen in beslag genomen en ik was het dus kwijt. Stom natuurlijk, en onbedoeld ook want ik wist helemaal niet dat het in mijn rugzak zat.

Maar al snel viel me in hoe het gekomen moest zijn. We hadden een week of wat eerder een tocht gemaakt naar de vulkaan Mount Pinatubo en uiteraard had ik het zakmes meegenomen in mijn rugzak. Het was tijdens die tocht blijkbaar helemaal onderin een van de vakken verdaagd want hoewel ik altijd mijn rugzak naloop voordat ik ermee op reis ga was ik het niet tegengekomen. De scanner op de luchthaven vond het mes uiteraard wel met als gevolg de inbeslagname .

Het heeft tot vandaag geduurd voordat ik eindelijk een vervanger aangeschafte. Ik heb in de afgelopen tijd regelmatig mis gegrepen en ik had me dan ook allang voorgenomen om snel een nieuw zakmes te kopen, maar zoals zo vaak moet zich eerst de gelegenheid voordoen. En die kwam vandaag, ik was voor de verandering weer eens naar Makati gegaan vanochtend en daar liep ik langs een winkel die een officiële dealer bleek te zijn van Victorinox. De keuze was snel gemaakt en ik heb dus eindelijk weer zo'n Zwitsers manusje-van-alles.

Nou alleen wel zorgen dat het ding bij een volgende vliegreis niet weer in mijn handbagage verdaagt...


Website van Willem en Riet