Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Storm update

Pablo_track


Het is niet te geloven maar we zijn nog steeds niet van die tyfoon af. Die is inmiddels afgenomen tot wat ze een tropische cycloon noemen maar hij is ook boven de Zuid-Chinese Zee omgekeerd en komt nu weer richting de Filipijnen. Het lijkt er op dat de storm de komende twee dagen over het noorden van Luzon zal trekken en er zijn dus ook al storm waarschuwingen uitgegaan naar het gebied. Wij zullen er zoals het zich laat aanzien weer vrijwel geen last van hebben want het pad van de storm loopt ver noordelijk van waar wij zitten. Zoals je op het plaatje kunt zien is de storm eigenlijk met een boog om de Manila regio heen getrokken en hebben we hier dus zelfs op een paar hele korte buitjes gisteren na totaal geen last gehad.

Dat geldt helaas niet voor de getroffen regio’s in het zuiden. De kranten staan vol met hartverscheurende verhalen van menselijk leed en ik vind het persoonlijk verbijsterend dat er behalve in Amerikaanse kranten in het buitenland nauwelijks aandacht aan deze ramp wordt besteed. Met name de Nederlandse kranten schijnen zich alleen nog maar druk te maken over wie de kwartfinalisten zijn van een een of andere talentenjacht en het feit dat een zich fotomodel noemende magere Friese pannenlat zich in een hamburger restaurant of in haar blote reet heeft vertoond.

Even dus maar wat koele cijfers van mij. Behalve het aantal van meer dan zeshonderd slachtoffers, een groot aantal vermisten en 400.000 daklozen is de storm ook desastreus voor de economie van het getroffen gebied. De Filipijnen zijn de derde grootste exporteur van bananen, onder andere Dole, Chiquita en Del Monte, en de oogst van 14.000 hectare is verloren gegaan. Dat betekent een verlies voor het land van driehonderd miljoen dollar, en het zal ruim een jaar gaan kosten voordat de getroffen plantages weer productierijp zijn.

De Thaise afgevaardigde van de Verenigde Naties heeft opgeroepen tot hulpacties en die is door verscheidene landen toegezegd maar er is nog niets concreets gemeld. Ook de Paus heeft gelukkig een duit in het zakje gedaan om zijn enorme schare trouwe volgelingen hier een hart onder de riem te steken, hij heeft voor ze gebeden. En daar is iedereen deze met goud behangen vertegenwoordiger van het schatrijke Vaticaan natuurlijk ontzettend dankbaar voor. Maar tot nu toe nog geen wereldwijde hulpacties, geen benefietconcerten zoals voor de slachtoffers van een soortgelijke storm in Noord Amerika, geen collectes in de kerken. Wel medeleven, maar ach ja, het gebeurt tenslotte vrijwel ieder jaar dat het zuiden van de Filipijnen worden weggespoeld door een tyfoon dus de wereld is er inmiddels aan gewend…

Voor iedereen die wil zien wat zo’n tyfoon nou eigenlijk veroorzaakt, er staat een serie foto’s op deze website:

http://www.boston.com/bigpicture/2012/12/the_wake_of_typhoon_bopha_phil.html



Website van Willem en Riet