Willem en Riet in Manila

Onze alledaagse belevenissen op de Filippijnen

Beroemde Filipino's

manny-pacquiao-champion

Het belangrijkste exportartikel van de Filipijnen is Filipino's. Nee, dat is geen grap, er schijnen iets van veertien miljoen Filipino's buiten de Filipijnen werkzaam te zijn en je kunt rustig stellen dat dit land draaiende wordt gehouden met het geld wat deze mensen naar hun familie op de Filipijnen sturen.

Filipino's vind je overal, hoofdzakelijk werkzaam in de verpleging, in hotels en in huishoudens, maar ook tegenwoordig in IT banen en als werkers in de industrie. Er zijn ook heel veel Filipino's werkzaam in de muziekbusiness, in vrijwel iedere hotelbar in Zuid-Oost Azië staat een band van Filipino's te spelen. Het zijn soms ook nog hele goeie muzikanten, maar beroemd, niet echt. Er vrijwel geen buiten de Filipijnen bekende zangers, zangeressen of bands, of het moet Freddy Aguilar zijn, de eendagsvlieg die in 1980 een wereldhit scoorde met het nummer "Anak". Het probleem is dat ze allemaal liedjes van anderen naspelen en blijkbaar niet in staat zijn een eigen compositie te produceren.

De enige bekenden uit de muziekindustrie zijn Nicole Scherzinger en die gozer uit de Black Eyed Peas die zich "Appelflap" of zoiets noemt, maar die hebben allebei alleen een Filipijnse moeder en zijn dus geen "volbloed" Filipino's. Hetzelfde geldt voor de acteurs Lou Diamond Philips, Rob Schneider, en de actrice Vanessa Hudgens. Miss World 2013 is wel weer een Filipina, dat wel natuurlijk, maar dat vind ik niet vreemd voor een land waar het stikt van de potentiële schoonheidskoninginnetjes.

Nee, echt internationaal bekende Filipino's zijn er bijna niet. President Marcos en zijn vrouw Imelda vind ik niet echt tellen in dit verband want die zijn meer berucht dan beroemd. De enige die ik heb kunnen vinden is eigenlijk de bokser Manny Pacquaio. Die is met recht beroemd want die is wereldkampioen vedergewicht en halfweltergewicht geweest. Helaas heeft hij voor de "Dark Side" gekozen. Hij is namelijk in de politiek gegaan…


Website van Willem en Riet